אחרי שמצאתם אהבה, כסף לא אמור להיות בעיה ובכל זאת הוא אחד הגורמים למתח בזוגיות. בעזרת חמשת הכללים הבאים אפשר לעבור את מחסום הכסף יחד ולעלות על שביל הזהב בזוגיות
צילום: ERN
לשאלה "מה אנחנו מחפשים בבן/ת זוג?"יש המון תשובות אפשריות. חכמה, יופי וחוש הומור, יהיו סביר להניח בין התכונות המרכזיות, אבל התנהלות פיננסית אחראית לא תהיה אחת מהן. זה לא סוד שכסף הוא אחד מהגורמים העיקריים למתחים בזוגיות. ואולי, אם היינו מתייחסים גם לכסף ולהתנהלות כלכלית בשלב מוקדם יותר של היחסים, לא מעט מתח היה נמנע.
כסף, או נכון יותר, ניהול פיננסי, הוא חלק בלתי נפרד מחיי היומיום, מאורח החיים ובמידה גדולה חלק בלתי נפרד ממי שאנחנו, ובמקרה של זוגיות חלק ממה שכל צד מביא לחבילה. בתקופה הראשונה כשהכל חדש ומלא בריגושים, יש כל כך הרבה הסחות דעת שאנחנו לא ממש שמים לב לנושא הכלכלי בבן או בת הזוג החדשים. הניהול הפיננסי מתחיל להיות גורם חשוב יותר ככל שמערכת היחסים מתמסדת ובטח כשהיא נעשית רצינית.
אז איך בכל זאת לוקחים את הכסף בחשבון גם כשזה נוגע ליחסים?
לא סקסי, אבל קריטי
החלטות כמו מגורים משותפים, חשבון בנק משותף, חתונה, קניית דירה ואפילו ילדים מושפעות מאוד ממצב כלכלי ולכן העצה הראשונה שלי לכל זוג מאוהב שרוצה להתקדם עם הקשר היא לדבר על ניהול כלכלי. תיאום ציפיות ויעדים כלכליים מתואמים מורידים מהותית את הלחץ לפני כל החלטה. זה מתחיל עם ההחלטה לפתוח חשבון בנק משותף, יעדים פיננסים, רמת חיים. כל החלטה צריכה להיות ברורה ומשותפת מהרגע הראשון, לגבי אופן ההתנהלות וגם לגבי תכנון הוצאות.
שוויון בין בני הזוג
למרות שערך השוויון נראה לנו טריוויאלי, אצל לא למעט זוגות, באופן שמרני למדי, הגבר אחראי על הנושא הפיננסי. אופסי, כאן בדיוק מתחיל אי השוויון. שותפות אמתית מתבטאת גם בשוויון כלכלי וזה אומר ששני בני הזוג צריכים להכיר מושגים פיננסיים בסיסיים, שניהם צריכים לנהל את חשבון הבנק, להיות שותפים לתקציב, להחלטות פיננסיות, כך שכל אחד ידע להתנהל פיננסית בעצמו. חשוב להבין ששני בני הזוג שותפים יחד במשימה לסיים את החודש באיזון ושיתוף פעולה מלא נדרש לשם כך.
אני מאמין כלכלי
ניהול תקציב משותף הוא מבחן טוב לכל זוגיות. לפני שמתיישבים להכין תקציב (גיליון של הכנסות מול הוצאות) שמים הכל על השולחן. אם אחד מבני הזוג רגיל להוציא כספים בלי מחשבה שניה, זה הזמן לדבר על זה ולהחליט על כללים: למשל שכל הוצאה מסכום מסוים מחייבת התייעצות משותפת, גם אם זה על חשבון ספונטניות ורומנטיקה. יצירת סדר עדיפויות כלכלי משותף שכולל גם יעדים משותפים היא דרך חשובה להתחלת הקשר הכלכלי הכרוך בזוגיות על הצד הטוב ביותר ומאפשרת לשני בני הזוג לקבוע את הדרך ואת ההתנהלות המשותפת בנושא חיוני.
תקשורת ואמון
כמו בחיים כך גם בכסף, מערכת היחסים צריכה להיות מושתתת על תקשורת מלאה ואמון. אין החלטות כלכליות שנעשות מאחורי הגב, כל החלטה הנוגעת לעתיד ולכסף צריכה להיות משותפת וחייבת להיעשות תוך תקשורת מלאה. כל החלטה גדולה, אם זו חתונה ואם קניית דירה צריכה להיעשות יחד, למדו יחד את המושגים הבסיסיים, הבינו מהן דרכי המימון המתאימות ושיקלו יתרונות וחסרונות של כל אחת לפני כל התחייבות בהתאם למצב הכלכלי העכשווי שלכם. אם מבינים שלכל סוג של תשלום מלבד מזומן יש מחיר (למשל ריבית ועמלות), חשוב להבין מה המסלול הנכון עבורכם, למשל, בחישוב למימון גן אירועים לחתונה סוגים שונים של פריסת תשלומים, כמו פריסה רחבה של המחאות, יכולים להיות זולים יותר מהלוואה נושאת ריבית.
לקחת בחשבון
המציאות הדינמית שלנו מצריכה מאיתנו להיות מוכנים גם לבלתי צפוי, למרות ההכנה המשותפת המוקדמת, במעבר מיחיד לזוג סביר שיצוצו בשלב כזה או אחר הוצאות בלתי צפויות, אירוע משפחתי קרוב, מעבר דירה, תיקון הרכב ועוד. לקחו כל זאת בחשבון, התוו כזוג מערך פיננסי שיאפשר לכם התמודד עם הבלתי צפוי מבלי להיכנס למינוס או לחנוק את המסגרות. הוסיפו סעיף לניהול הפיננסי – חיסכון זוגי, מימון נכון, שימוש באמצעי תשלום שאינם מגבילים שיאפשרו לכם להתמודד בקלות וישאירו אתכם עם הראש מעל המים גם כשיגיע הבלתי צפוי וימנע מתחים ולחצים לא רצויים.
הכותב הוא דודו נציה, סמנכ"ל הלקוחות של חברת ERN, חברת סליקת הצ'קים הגדולה בישראל