פעוט בן 3.5 – יישאר בחזקת אביו ולא יהגר עם אימו לחו"ל

בחודש מאי 2019 פסקה השופטת רום פלאי בבית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון פסק דין תקדימי בנושא הישארותו של קטין אצל אביו ולא כמקובל ברוב המקרים אצל אימו, עקב מקרה חריג בתיק הגירה יוצא דופן.

האם היא תיירת מרוסיה שהגיעה לישראל וניהלה מערכת זוגית ארוכה עם ישראלי.
מטרתה של המערכת הייתה ליצור תא משפחתי בישראל ולכן הגבר הציעה לה נישואין. התיירת החלה ללמוד עברית באולפן, לענוד תליון מגן דוד, להתנהל מול משרד הפנים כדי לקבל אשרת עבודה קבועה ובני הזוג בחנו גם את נושא הגיור. לאחר כשנה, התיירת נכנסה להיריון ולבקשתה ביצעה ברוסיה את כל הבדיקות הרפואיות הנדרשות ואף ילדה שם כדי שלילד תהיה אזרחות רוסית.

האב היה איתה בקשר לכל אורך הדרך וגם הגיע למוסקבה כמה ימים לאחר הלידה כדי לראות את בנו. כשהתינוק היה בן כחמישה חודשים הגיעו לישראל האם עם בנה התינוק ושהתה כאן פרקי זמן שונים.
בנקודת זמן מסוימת, האם חשה אלימות מצד בן זוגה ולכן ברחה למעון לנשים מוכות עם התינוק ושהתה בו פרק זמן קצר בו האב לא יכול היה לראות את בנו. מתוך החשש שלה, היא גם ניסתה לברוח מהארץ עם התינוק, תוך שהיא חושבת על טובתה בלבד ולא על טובתו של התינוק שיגדל ללא קשר תכוף עם אביו. משטרת הגבולות עצרה את האם כיוון שהיה קיים צו עיכוב יציאה מהארץ נגד הילד.

למרות כל מה שעבר עליהם, בני הזוג הצליחו לשקם את יחסיהם וליצור מערכת יחסים נאותה של כבוד הדדי. האב שכר עבורה ועבור בנם המשותף יחידת דיור והוא נושא בכל ההוצאות עבור המגורים, עלויות חינוך, בגדים, צעצועים, הוצאות אישיות של האם והכול ברוחב לב.
הילד נושא אזרחות רוסית וגם אזרחות ישראלית לאור ההכרה של בן הזוג באבהותו על הילד.

תביעתה של האם

האם הגישה תביעה על כך שהיא מבקשת להגר לרוסיה ולקבוע שם את מושבה הקבוע עם הילד.
זאת מכיוון שאין לה כל זיקה לישראל והיא אינה מעוניינת לגור במדינה זו ולמעשה לטענתה, אף פעם לא חשבה לגור כאן.

תביעתו של האב

האב מבקש חזקה על הילד כדי לגדל אותו בישראל בגלל כמה סיבות עיקריות והן כדי לשמור על הקשר האיכותי והחשוב בין האב לבנו, שיקבל תפנית מהותית אם הם יעברו לגור בבית הוריה במוסקבה.
האב הוא הדמות ההורית הדומיננטית והוא זה שמנתב את חייו של הילד בנושאים אקוטיים כמו לדוגמה מתן חיסונים כנדרש. בישראל הקטין חי במסגרת נוחה מאד, האב דואג לכל מחסורו וקיימת מערכת יחסים מכובדת בין שני בני הזוג.
הפעוט חי בשנתיים האחרונות ברציפות בישראל, מבקר בגני ילדים כאן ומחובר לחבריו ולסביבת המגורים שלו ולכן מדבר בעברית ובנוסף לכך הוא מדבר עם אימו בשפה הרוסית.
מלבד אביו יש לו סביבה תומכת מאד של קרובי משפחה כמו סבו וסבתו מצד אביו המעניקים לו אהבה רבה ועל כך העידה גם אימו של הקטין.
אם הוא יעבור להתגורר ברוסיה, הוא ישכח די מהר את השפה העברית ואת השייכות לישראל.

חוות הדעת של אנשי המקצוע שנשכרו על ידי בית המשפט

אנשי המקצוע שבחנו את ההתנהלות בין בני הזוג וגם בין כל אחד מהם לבין הילד, קבעו כי לא חשו שמדובר באדם מוסכן, שני בני הזוג הם הורים נפלאים לפעוט ודואגים לכל צרכיו.
פסק הדין התקדימי במקרה ייחודי זה טובתו של הילד היא זו הקובעת את פסק הדין ואף על פי שמדובר במקרה סבוך ומורכב קבעה השופטת כי טובת הילד היא להישאר במדינה אשר בה הוא כבר רגיל לחיות.
אם הילד יעבור להתגורר ברוסיה, קשריו עם האב יתמעטו וגם השפה העברית כבר לא תהיה שגורה בפיו כפי שזה קורה היום.

לעומת זאת בישראל, כבר יש לו מעטפת מהותית של יחסים אמיתיים וחיוביים עם סבו וסבתו מצד אביו הוא מבקר בגני ילדים בסביבת מגוריו ומתרועע עם חברים .
כל שינוי במקום מגוריו יהיה משבר מהותי כיוון שיגיע למקום לא מוכר ויתגורר בחדר קטן בתוך דירת סבו וסבתו במוסקבה ולא ביחידת דיור מרווחת שבה הוא חי כעת.

לכן החליטה השופטת כי הילד יישאר בחזקתו של אביו.
אם אימו תחליט להגר חזרה לרוסיה, יגיע האב עם בנו חמש פעמים בשנה על חשבונו למוסקבה כדי לאפשר לאם ולבנה לבלות זמן איכות יחד.
אם האם תחליט להישאר לגור בישראל, יקבעו במקום הסדרי הראייה הנהוגים היום תנאים של משמורת משותפת ותשלום דמי המזונות עבור הפעוט.
מדובר בפסק דין תקדימי שהוביל במיומנות רבות עו"ד אסי סגל תוך הדגשת טובתו של הפעוט במקרה חריג זה.

תביעת האב בוצעה בעזרת משרד עורכי דין אסי סגל שי שמחיוב ושות

אודות כתב מקומי

אולי יעניין אותך גם?

בעל עסק תעשייתי?כך תחסוך הרבה כסף באמצעות מערכת אוטומציה מתקדמת

בעל עסק תעשייתי?כך תחסוך הרבה כסף באמצעות מערכת אוטומציה מתקדמת

ווסתי תדר הוא סוג מתקדם של טכנולוגיה בתחום האוטומציה שמביא לידי ביטוי את היכולת לזהות …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *