מאיה כהן, דודתו של הפעוט מפרשיית ההתעללות בראש העין סיפרה על ההתמודדות שאחרי. שרה בכר מקרי איבדה את האמונה בצוותים מטפלים לאחר ששלושת ילדיה עברו התעמרות ולקארין אופיר יש פתרון. זעקת ההורים
אלפי הורים ברחבי המדינה, יצאו בתחילת השבוע לרחובות, במחאה על מקרה ההתעללות האחרון שארע בראש העין, בו נעצרה הגננת כרמל מעודה, בחשד שהתעללה בפעוטות שבגן הילדים שלה. בסרטוני האבטחה שפורסמו, נצפו הפעוטות עומדים, דקות ארוכות, כשפניהם מופנות לכיוון הקיר, פעוטות שהוכו, שנקשרו אל הכיסא ושהואכלו עם הקיא שלהם.
הסרטונים, התמונות הקשות לצפייה והתיאורים הקשים של מקרי ההתעללות, הובילו לשיח ציבורי ברחוב וברשתות החברתיות והעלו קריאות של נקמה והחמרה בענישה, כל אלו גם הובילו למעשה שנחשב אף כחציית קו אדום, הצתת הבית של משפחת מעודה והגן הצמוד אליו.
זעקת ההורים שנשמעה השבוע, נשמעה גם מכיוון צומת צבר, אליה הגיעו מאות הורים לזעוק את כאבם. במהלך המחאה נשמעו סיפורים של הורים, שסיפרו על מקרי התעללויות אישיים, לצד הורים שחוששים שהנורא מכל, יקרה גם להם.
אחת מהנשים שדיברו במהלך המחאה בצומת צבר, היא מאיה כהן מקרית ביאליק, דודתו של הפעוט מראש העין, שעלה לכותרות לאחר שנצפה בסרטון האבטחה נקשר בכיסאו על ידי מעודה. לדברי כהן, גם אחותו של הפעוט הייתה באותו גן הילדים וכיום, שניהם הועברו למסגרת חדשה, אולם עדיין ניכר שהמקרה משפיע עליהם.
"הוא רגיל לישון כמו רובוט, קשה לו להירדם בערב והוא תמיד מעמיס אוכל", סיפרה כהן, "עכשיו אנחנו מבינים דברים בהתנהגות שלו. אחותו מפחדת מתנועות, נלחצת כשמרימים ידיים באוויר", אומרת כהן בגרון חנוק ועיניים דומעות ומתקשה להמשיך, "ההורים שלהם מפורקים, אבל משתדלים להיות חזקים בשביל הילדים, בגלל שהחיים ממשיכים. הגננת חייבת לקבל את העונש המירבי בחוק, בעיני כולם".
מבחינתי זו התעללות
צילום: בת אל הרמן
אחת ממארגנות המחאה והדוברת המרכזית בה, שרה בכר מקרי, אימא לשלושה ילדים מקרית ביאליק, תיארה מקרי התעללות והתעמרות שחוו שלושת ילדיה. בפעם הראשונה לפני כשמונה שנים, כשבנה היה אז בן שנתיים וחצי, לאחר ששמה לב כי הוא מתעורר משינה מבוהל ובצעקות, ראתה במצלמות האבטחה בגן, שהדרך בה מעירים את ילדי הגן היא מאוד אגרסיבית "רואים בסרטון מטפלת מרימה את המזרן ומגלגלת ממנו את הילד, כמו עוף, מבחינתי זו התעללות", מספרת בכר מקרי.
היא ניגשה לתחנת המשטרה והגישה תלונה, היא הראתה לקצין החקירות את סרטון האבטחה, אך לדבריה, התגובה הייתה קרה. "הוא אמר לי 'רק אם הבן שלך היה שובר את המפרקת, זו הייתה גרימת מוות ברשלנות'. התיק נסגר ולא היה לי הרבה מה לעשות, הוצאתי את הילד מהגן והמשכתי הלאה".
לדבריה, לאחר המקרה, נפגע האמון שלה בצוותים
המטפלים בילדיה ואם לא די בכך, היא עברה מקרה נוסף. "אחד מהילדים שלי נולד פג
וכשהגעתי לפגייה, מצאו אותו, על האחות שנרדמה. האירוע הזה הסתיים בהתנצלות מהנהלת
בית החולים והאחות, אך שוב התחושה שתינוקות וילדים הקטנים מופקרים לחסדי הצוות
המטפל בהם, התחזקה אצלי. זה מעיד שהזלזול בחיי אדם של הילדים האלה הוא כבר מגיל
לידה".
מקרה נוסף שאירע עם אחד מילדיה של בכר בקרי, הלומד באחד מבתי הספר בקרית ביאליק,
נדון בימים אלה בבית המשפט "את תוצאות החקירה אני משאירה לבית המשפט, כי יש
פה אמירה מאוד חזקה של גורמי אכיפת החוק, לגבי המקרה שאירע עם הבן שלי".
בכר בקרי פועלת בימי אלו להקמת סיירת הורים שתפעל בשקיפות ותיתן מענה עד שהרשויות ייקחו
אחריות לנושא זה, "אפשר לגייס את ההורים שיגנו על הילדים שלהם ואני יודעת
שהורים ייקחו חלק פעיל בסיירות הורים".
היא לא חושפת כיצד בדיוק תפעל הסיירת, אך מציינת שהמטרה תהיה, מצד אחד, לחשוף פגיעה בילדים ומצד שני לפרגן לגנים באזור הקריות, שהסיירת תראה שהטיפול בילדים אצלם, עומד בסטנדרטים של הכלה, אהבה וטיפול מסור.
קח את הילד שלך ולך מפה
קארין אופיר, אימא לשתי ילדות מקרית ביאליק, פועלת יחד עם מספר הורים נוספים לחקור כיצד תופעת האלימות משפיעה על הילדים הצעירים. "את הבנות שלי בחרתי להכניס לגן בפיקוח של ויצ"ו, כשהיו בנות שנה וחצי בערך. הייתי בראש שקט כי ידעתי שיש פיקוח, יש בדיקה של הצוות ונהלים, זה ארגון גדול, לעומת מעון פרטי, שאם הורה בוחר להתלונן בפני מנהלת הגן, היא יכולה לומר להורה 'קח את הילד שלך ולך מפה'. תינוק שנכנס למסגרת פרטית בגיל 14, אף אחד לא שומר עליו".
צילום: בת אל הרמן
לדבריה, בסיום חופשת הלידה, לאחר 14 שבועות בלבד, על האימהות לחזור לעבודה ולדאוג למסגרת מתאימה לילדיהן וכשהן בוחרות במסגרת פרטית, אין פיקוח מוסדר על ידי המדינה.
"החוק חייב להשתנות, מטפלת גם בגן פרטי חייבת לעבור הכשרה והדרכה במהלך עבודתה. זוהי עבודה שוחקת, שלכל איש צוות שעובד עם ילדים קטנים יהיה קואצ'ינג, סוג של הדרכה במהלך תקופת העבודה, בה יוכל להתייעץ במקרים שקורים ולקבל הדרכה מותאמת גיל. כמובן שדרך זה המטפלות יעברו גם הדרכות של עזרה ראשונה, שבגנים פרטיים אין כלל חובה כזו. הפתרונות האלה יכולים לתמוך בצוותים המטפלים בגיל הרך ולתת מענה של פיקוח, כדי שההורים יוכלו בראש שקט להכניס את הילדים לגן"