מזג האוויר קצת מתעתע והחורף מסרב להגיע, אך הווירוסים כבר כאן. ד"ר יוסי אזולאי ממכבי שירותי בריאות מסביר על וירוס השפעת, מנפץ מיתוסים ובעיקר ממליץ ללכת להתחסן
החורף עדיין לא הגיע, אך הווירוסים כבר משתוללים וגורמים ללא מעט אנשים וילדים להרגיש עם תסמינים של מחלות חורף כמו כאבי שרירים, כאבי גרון, התקררויות ושאר תחלואים.
"היו מספר פיקים במזג האוויר שדימו את החורף, המחלות הן מחלות עונתיות יחסית פשוטות כמו, דלקות ריאות, אוזניים, כאבי גרון ושרירים", אומר סגן מנהל רפואי של מכבי שירותי בריאות במחוז צפון ומומחה לרפואת ילדים, ד"ר יוסי אזולאי. "בתקופה הזו של השנה רואים ביטוי באופי המחלות ובעומס שמיד אחרי ימי חורף וקור רואים את המרפאות מלאות והעומס גדול, אופי של מחלות חורף אמיתיות".
צילום: מכבי שירותי בריאות
לדבריו, ההיערכות לחורף במרפאות מכבי כוללת מתן חיסונים, אך במקביל גם עיבוי צוות המרפאות באחיות ורופאים. "תפקידם של הרופאים לגלות ערנות ולהבחין בין מחלות קשות למחלות עונתיות. ברוב האנשים הטיפול והזיהוי הם קצרים והאבחנה מדויקת. חשוב לאבחן היטב את החולים הקשים עם השפעת ודלקת הריאות. כל מי שנכנס אלי לחדר ומסכים לחיסון, מחוסן בחיסון לשפעת. אני חושב שזה הדבר החשוב ביותר, כי השפעת היא מחלה קשה".
לדבריו, ב-150 השנים האחרונות התחוללה מהפיכה משמעותית בתחום הבריאות, חלק מזה הודות להשפעת החיסונים והאנטיביוטיקה. "שפעת היא מחלה קשה, עם אחוזי תמותה של חמישה אחוזים באזורים מסוימים בעולם. מדובר במחלה לא פחות קשה ממחלות ילדות, כמו אדמת וחזרת, אליהם מחסנים כחלק מהשגרה. וירוס השפעת משתנה משנה לשנה, לכן כל שנה צריך לעשות לו התאמות מחדש. בחודשים אוקטובר נובמבר, לפני החורף, מתחילים להיערך עם החיסונים, לאחר ההתאמות שנעשות לווירוסים השונים, לפעמים ההתאמה טובה ולעיתים הווירוס מספיק לעשות עוד שינוי עד שמתחילים לחסן".
ד"ר אזולאי, מתייחס למוניטין הרע יחסית שיש לחיסוני השפעת ואומר: "אחוזי ההצלחה בחיסון השפעת הוא כ-84 אחוזים לעומת 95 אחוזים בחיסוני הילדות האחרים, לכן אנשים חושבים שהיעילות שלהם נמוכה יותר, אך בהתייחס לווירוס שמשתנה, הנתון מרשים. המחשבה של אנשים כאילו תופעות הלוואי הם המחלה עצמה, זו אגדה אורבנית. החיסון לשפעת הוא לא חי ולא חי מוחלש. זהו חומר מפורק של הווירוס, שמייצר תסמינים דמויי מחלה למספר שעות, מקסימום יום יום וחצי ואלה רק תסמינים דמויי מחלה, קצת כאב גרון, שרירים וחום נמוך. זו לא מחלה, כי הווירוס לא מתרבה בגוף שלנו, לעומת כשאנחנו חולים ואז הווירוס מתרבה בגוף. אלה תופעות הלוואי שמלבדן אין תופעות לוואי נוספות".
צילום אילוסטרציה: פריפיק
ד"ר אזולאי מסביר שבחודשים בהם מתחילים לחסן נגד השפעת, מתחילות מחלות חורף אחרות, ביניהן דלקת ריאות, דלקת אוזניים ועוד, שלא קשורות לשפעת. "בצירוף מקרים, גם מי שחוסן בשפעת יכול לחלות במחלות החורף שלא קשורות לשפעת ולייחס את התופעות לחיסון. אם בודקים, ניתן לראות, שגם מי שלא חוסן, יחלה במחלות החורף. החיסון בטוח ויעיל ולכן מחסנים בתחילת החורף".
למרות שהאוכלוסיות המומלצות לחיסון הן ילדים עד גיל 12 ומבוגרים מעל גיל 65, נשים בהיריון וחולי אסטמה, ד"ר אזולאי ממליץ לכולם להתחסן. "בפתחו של חורף שכולל הרבה מחלות ויראליות ומחלות חיידקיות, אנו נושמים אחד את האוויר של השני ולכן חשוב לשהות במקומות מאווררים, הקפידו שלא להגיע למקומות סגורים, כי המחלות עוברות בקלות באוויר. ממליץ לכולם להתחסן".