סבא לחיילת בפנייה לרבנות הצבאית ולרבנות הראשית לישראל: התאימו את נוסח הברכה למציאות הקיימת. לשכת הרב הראשי הרב לאו: הנושא יובא לדיון במועצת הרבנות הראשית
בבתי כנסת נוהגים לומר את הברכה שחיבר מי שהיה הרב הראשי לצה"ל , האלוף, הרב שלמה גורן זצ"ל, בנוסח "מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ.." .
ליובל פלג, סבא לחיילת, שהתגייסה לא מכבר לצבא, הפריע שבברכה לא מופיעה גם המילה "חיילות". הנושא הציק לו במיוחד, לאחר ששמע ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל את תפילת יזכור של החזן הצבאי שאמר " יִזְכֹּר עַם יִשְׂרָאֵל אֶת בָּנָיו וּבְנוֹתָיו הַנֶּאֱמָנִים וְהָאַמִּיצִים..". לדבריו, "לא יתכן ש"בעת נפילתם בקרב, חס ושלום, החיילים והחיילות שווים בתפילה- ולפני זה לא?".
מתברר שבכמה בתי כנסת, הוסיפו במהלך השנים לברכת החיילים גם 'ואנשי כוחות הביטחון' או "ושוטרי משטרת ישראל" אבל לא הוסיפו "שוטרות" וכדומה.
פלג, החליט לעשות מעשה ושלח מכתבים לרב הראשי לצה"ל תא"ל הרב איל קרים ולרבנים הראשיים לישראל, הרב דוד לאו ולראשון לציון הרב יצחק יוסף ובהם הסביר את הנסיבות שלדעתו יש מקום לשינוי נוסח התפילה לשלום חיילי צה"ל.
צילום: ארז ביטון
בין השאר כתב פלג "תפילה זו, אינה צריכה להיות קשורה לעובדה שהרבנות הראשית מתנגדת לשירות בנות בצה"ל. המציאות היא שבנות רבות משרתות בפועל וביניהן גם לא מעט בנות מבתים דתיים ומסורתיים, שהוריהם אומרים בכל שבת את נוסח התפילה לשלום חיילי צה"ל וחסר להם היזכור של חיילות צה"ל בברכה זו".
את פנייתו סיים בקריאה "הגיעה העת לשנות את נוסח התפילה ולהתאימו למציאות היומיומית. הרב שלמה גורן זצ"ל עשה את הצעד הראשון, כאשר חיבר את התפילה לשלום החיילים ועתה הגיעה השעה להשלים את המלאכה וזה בידכם לעשותה".
מדובר צה"ל נמסרה תגובתו של הרב הראשי לצה"ל לפיו נושא שינוי נוסח הברכה אינו באחריותו אלא באחריות הרבנות הראשית לישראל. מלשכת הרב הראשי לישראל הרב דוד לאו נמסר "פנייתך הועברה ללשכת מנכ"ל הרבנות הראשית בכדי שיפעלו להעלאת הנושא על סדר יומה של מועצת הרבנות הראשית".
ויש גם המברכים על היוזמה. מארגון קולך, פורום נשים דתיות נמסר כי בכמה קהילות של הארגון מברכים גם חיילות המשרתות בצבא והן כמובן יברכו על כך שנוסח זה יהיה בכל בתי הכנסת. מתנועת "עזו שלום" נמסר כי בכמה קהילות שלהן מברכים בנות היוצאות לשירות לאומי או לשירות צבאי.
הרב יובל שרלו, מראשי הציבור הציוני דתי , מברך על היוזמה ומוסיף "אצלי הדברים מובנים מאליהם, ובתפילה לשלום חיילי צה״ל כלולות בוודאי החיילות". לדעתו, ביוזמה החדשה יש גם סיכון " ביסוד הצעתך טמונה העמדה שלמעשה התפילה היום לא כוללת את החיילות. ולכן יש צורך לשנות אותה. עולה שאם ההצעה לא תתקבל, אתה עצמך זה שהחרפת את צמצומה של התפילה רק לחיילים, ואם כן יצא שכר הצעה זו בהפסדה".
"רק באחרונה שמענו שבתוך 5 שנים יוכפל מספר המתגייסות הדתיות" אומר פלג ומוסיף " בלי קשר למספר החיילות הדתיות, הברכה היא לכלל המשרתות בכוחות הביטחון ויש מקום לברך את כולן. לכן יש חשיבות רבה לכל מי שאומר מדי שבת את הברכה הזאת להוסיף את החיילות והשוטרות לברכה".
"אני פותח בקמפיין שמטרתו לקידום הנושא על יד פנייה לכל גבאי בתי הכנסת והקהילות שיוסיפו אצלם את המילים "חיילות ושוטרות" ובכך יצרו מצב עובדתי בשטח אשר בסופו של דבר ישפיע על החלטת מועצת הרבנות הראשית כשזו תתכנס לדון בבקשה " .אומר פלג ומתכוון גם לפתוח עצומה עליה יחתמו כל מי שתומך בשינוי נוסח הברכה.