ירושה על קצה המזלג
צילום: גיל נחושתן
המונח "ירושה" או "הורשה" בהגדרתו הרחבה, מתייחס לכל העברה של דבר מה מאדם לאדם בלא כל קשר למותו של המוריש. היום אתייחס בקצרה לענייני הירושה כמשמעותם בחוק הירושה – היינו, ביחס לעיזבונו של אדם אשר הלך לעולמו.
ירושה במובן חוק הירושה, התשכ"ה – 1965, היא פעולה משפטית המתייחסת להעברת רכושו של נפטר ליורש אותו. כלומר, לאחר מותו של אדם – רכושו ונכסיו של המנוח אותם צבר במהלך חייו, מועברים ליורשיו – הם אותם אנשים הקשורים למנוח בקשר זה או אחר ומעצם הקשר – טיבו וטבעו, קמה להם הזכות לרשת את המנוח, באופן שקובע חוק הירושה.
זכות הירושה מוכרת בכל התרבויות בעולם ומפורשת באופנים שונים. אף בדין העברי מוכרת ומושרשת זכות הירושה. הדין הישראלי מכיר בשתי דרכים בהן ניתן לרשת אדם שהלך לעולמו: האחת- על פי דין (חוק הירושה) והשנייה – ירושה על פי צוואה.
ניתן ללמוד מכך כי אדם שנפטר ולא הותיר אחריו צוואה חוקית, יורשיו על פי דין ייקבעו על פי הוראות חוק הירושה. יורשים על פי דין עשויים להיות כל אותם האנשים אשר נחשבים לקרובי משפחתו של המוריש כהגדרת חוק הירושה, ובכלל זאת, בני זוג, צאצאים והורים. כאשר קרובי המנוח יורשים לפי סדר קדימות הקבוע בחוק הירושה (היינו ביחס לאופן חלוקת הירושה וביחס ל"כמות" הירושה.)
במקרה שבו אדם הלך לעולמו ואין לו קרובים, המדינה היא זו שיורשת את עזבונו של אותו אדם, ומשום כך, אדם שאין לו קרובי משפחה ומעוניין כי עזבונו יחולק לאחר מותו לאנשים אחרים כראות עיניו, צריך לערוך צוואה.
חוק הירושה קובע כאמור מהו סדר הקדימות לירושת המנוח מבחינת קרבה משפחתית כאשר בסולם העדיפויות נקבעו שלושה ענפי ירושה, על פיהן תחולק ירושת המנוח (באין צוואה כאמור לעיל) כאשר ניתן לרשת רק במדרגה אחת ואין חשיבות למספר היורשים באותה מדרגה (כלומר אם קיימים יורשים בענף הראשון הם יורשים את כל העיזבון ובאין יורשים בענף הראשון וקיימים יורשים בענף השני, הם יהיו אלה אשר ירשו את כל העיזבון וכך אף במעבר לענף הבא).
ענף ראשון הוא ענף צאצאי המוריש – ילדיו, נכדיו וניניו של המוריש. ענף שני מתייחס להורי הנפטר וצאצאיהם (הורי המוריש, אחיו, אחיותיו ואחייניו של המוריש). ענף שלישי – הורי ההורים של הנפטר (סבו, סבתו, דודו ובני דודו של המוריש).
יודגש כי בהיעדר צוואה שמגדירה ספציפית את רצונו של המוריש, על פי חוק הירושה לבן /בת הזוג של המוריש מעמד מיוחד כאשר בן או בת הזוג יורש עם כל ענף, אולם חלקו בירושה בהיעדר צוואה, שונה מענף לענף.
סיכומם של דברים, במידה ותרצו לחלק את עיזבונכם בצורה אחרת מזו המנויה בחוק הירושה ו/או במידה ואין לכם יורשים להעביר אליהם את עיזבונכם בדרך של ירושה, כפי המפורט לעיל, ובמידה כי אינכם רוצים שעיזבונכם יועבר למדינה בנסיבות אלו, כדאי ואף רצוי להתייעץ עם עו"ד הבקיא בענייני ירושה ובמידת הצורך אף יוכל לסייע לכם בעריכת צוואה.