במיוחד ליום העצמאות קיבצנו עבורכם את המקומות הנושנים, שרובנו נזכרים בהם בגעגוע. נוסטלגיה במיטבה
מסגד אל גְ'רֵינֵה בחיפה היה המסגד הראשון של ערביי חיפה, שנבנה בסוף המאה הראשונה עד מלחמת העצמאות. השם "אל-ג'רינה" ניתן לו בשל מיקומו ליד השוק הפתוח, ברחוב נתנזון, בסמוך לקרית הממשלה.
קולנוע אמפי, או בשמו המלא "אמפיתיאטרון", היה אחד מבתי הקולנוע הוותיקים של העיר. הקולנוע המפואר שהוקם בשנת 1935 ברחוב החלוץ, על מורד טבעיו ובו כיסאות מקובעים בשורות אבן ולובי בעל ספות מעור. הקולנוע שכן בצמוד למבנה של בניין הסתדרותי, כך שתרבות ופוליטיקה התערבו יחד.
בית הספר הריאלי בחיפה
בשנת 1913, התכנס הוועד הפועל הציוני המצומצם והחליט על הקמה של מוסד עליון לחינוך עברי בארץ ישראל ועל ייסוד של ועד זמני לבית הספר הריאלי העברי בחיפה. באותה ישיבה מונה ד"ר ארתור בירם למנהל בית הספר.
לאחר הצהרת בלפור, כשהגיעו ידיעות על פריצת הצבא הבריטי את החזית הטורקית-גרמנית ליד באר שבע, הצטרפו חלק מבוגרי המחזור הראשון לארגון הגדוד העברי ושימשו שם כמדריכים. בשנות ה-30 נפתחו מספר סניפים במרכז הכרמל ואחוזה ובשנת 1938 הונהגה בבית הספר התלבושת האחידה.
בשנת 1948 פרש ד"ר בירם מינהול בית הספר ובמקומו מונה יוסף בנטוויץ'. בשנת 1953 נוסדה הפנימייה הצבאית לפיקוד.
תחנת רכבת מזרח היא תחנת הרכבת הראשונה שנבנתה בחיפה והיא החלה לפעול בשנת 1904 כתחנת קצה מערבית של רכבת העמק. עד שנת 1937, במהלכה נפתחה תחנת חיפה מרכז, היא כונתה תחנת חיפה.
תחנת הרכבת חיפה מזרח היא תחנת הרכבת הראשונה שנבנתה בחיפה. התחנה החלה לפעול בינואר1904 כתחנת הקצה המערבית של רכבת העמק(שלוחת מסילת הרכבת החיג'אזית). עד שנת 1937 בה נפתחה תחנת חיפה מרכז היא נקראה תחנת חיפה. עם פתיחת התחנה החדשה הוחלף שמה לחיפה מזרח. כיום זוהי אינה תחנת הרכבת המזרחית ביותר בחיפה – 3 תחנות בתחומי העיר נמצאות ממזרח לה: מרכזית המפרץ, חוצות המפרץ וקריית חיים.
סייע במידע ובתמונות, עו"ד אילן גולדנברג, בלוגר היסטוריה מצולמת של חיפה.