חג החנוכה מלא האור נמצא ממש מעבר לפינה. כמו בכל חג אחר, גם חג זה מביא אתו לא רק מסורות ומנהגים אלא גם שלל מאכלים נפלאים המשתלבים בסמליות החג וההיסטוריה שעומדת מאחוריו. בחג החנוכה נהוג לאכול מאכלים מטוגנים בשמן, המסמלים את נס פך השמן. אין ספק כי אחד מהמאכלים המפורסמים ביותר של חג זה הן הלביבות. לפניכם כל סוגי הלביבות הפופולריים ביותר לחג החנוכה.
לביבות תפוחי אדמה
בראש הרשימה שלנו אנו חייבים לציין לביבות תפוחי אדמה הידועות גם בשם המסורתי יותר כ-"לטקעס". הלביבות הקלסיות ביותר בחג החנוכה עשויות מתפוחי אדמה. יחד עם זאת ישנם מגוון מתכונים שונים ללביבות אלה, הודות לקיבוץ הגלויות המדהים שיש בארצנו. לרוב לביבות אלה מגיעות בגרסה מלוחה, אך ישנם גם מתכונים מתוקים שנותנים תחרות מרשימה לסופגניות המסורתיות של החג. הלביבות אינן רק מככבות בין מאכלי החג משום שהן מטוגנות בשמן, הן גם מוזכרות בתנ"ך ובמגילות שונות.
לצד הלטקעס ישנו גם הרושטי, לביבת תפוחי אדמה המגיעה משוויץ. במקום כמה לביבות קטנות הרושטי היא למעשה לביבה גדולה ושטוחה, שאותה אוכלים לרוב כארוחת בוקר במדינה האירופית. בניגוד ללביבות הקלסיות שאותן מטגנים בשמן, את הרושטי מטגנים בכמות נכבדת מאוד של חמאה.
במתכונים הקלסיים, לרוב מגוררים את תפוחי האדמה ועימם מערבבים ביצים, קמח ותיבול צנוע. לעיתים מוסיפים לתפוחי האדמה גם בצל, גזר או פטרוזיליה. זהו מאכל פשוט אך מדויק בטעמיו, שמייצג לא רק מסורת יהודית, אלא גם את הזמנים המשמחים שאנו מבלים עם בני משפחתנו.
לביבות ירקות
סוג נוסף של לביבות פופולריות הן לביבות הירקות. לביבות אלה יכולות להיות עשויות מבטטות, קישואים, מנגולד וגזר. לדוגמה, ישנן ה"ערוק" – לביבות תרד עיראקיות המשלבים גם תפוחי אדמה, בצלים עגבניות ועוד דברים טובים. עוד סוג של לביבת ירקות ייחודית היא ה"עג'ה" – לביבה טריפוליטאית גדולה, שאותה מכינים מפירורי לחם או קוואקר, בשילוב עם פטרוזיליה, ביצים וגבינת פטה. אפשר לשדרג את כל סוגי לביבות הירקות עם תוספת גבינה להעשרת המרקם והטעם, כמו בולגרית.
לביבות הבטטה זוכות גם הן לפופולריות אדירה וניתן למצוא אותן לא רק בחנוכה. נהוג להגיש אותה עם תוספת של שמנת חמוצה, המשלימה את טעמן המתוק של הבטטות. גם לביבות כרובית זוכות לתשבחות רמות וניתן אפילו לעשות מהן מאכל נטול גלוטן ומופחת קלוריות, למי שרוצה ליהנות ממסורת החג אך פחות מעוניין ברמת הקלוריות הגבוהה.
לביבות בשר
אז נכון שאלה לא הלביבות הכי פופולריות בחג, אך בהחלט כדאי לכם להכיר אותן ולהתנסות בהכנתן. שמן של לביבות הבשר הוא "דרניקי" וארץ המקור שלהן היא רוסיה. גם לביבות אלה עשויות תפוחי אדמה, אך בתוכן ישנו בשר בקר טחון. אם אתם רוצים לשדרג את המנה עוד יותר, פשוט הוסיפו פטרוזיליה, בזיליקום ועגבניות. לאחר שתנסו את הלביבות הללו פעם אחת, אנו מבטיחים שהן יהפכו לחלק קבוע משגרת חג החנוכה שלכם.
לביבות מתוקות
עכשיו לאחר שסקרנו בקפידה את סוגי הלביבות המלוחות, הגיע הזמן לקינוח. לביבות מתוקות מגיעות בשלל טעמים וניתן להכין אותן ממרכיבים שונים. למשל, ישנן לביבות הגבינה המתוקות המזכירות בטעמן ובמראה שלהם פנקייקים קטנים. בדומה לפנקייק, לביבות הגבינה המתוקות גם הן מאפשרות שילוב של שלל רטבים וממרחים עימן. אפשר להגיש אותן עם פירות טריים, אבקת סוכר, ממרח שוקולד או מייפל, הן משמשות מצע מושלם לכל תוספת מתוקה שאתם אוהבים.
ישנן גם לביבות תפוחי העץ המזכירות במראה ובצורת ההכנה שלהן את לביבות תפוחי האדמה. אך כאן כמובן יש שילוב של רכיבים מתוקים כמו סוכר, שמנת ותמצית וניל. נהוג להוסיף גם קינמון שכידוע מחמיא לטעם התפוחים בצורה מופלאה. חלק מהמתכונים של לביבות תפוחי העץ המתוקות משלבים גם רסק תפוחים, תפוחי אדמה וצימוקים. המתכונים הקלסיים יותר, גם כן בדומה למתכונים של לביבות תפוחי האדמה, הם פשוטים ומאפשרים לתפוחי העץ לככב בטעמם.
לסיכום, לסופגניות מגיע כבוד בהחלט אך הלביבות הן ללא ספק מאכל מגוון וטעים לא פחות. עכשיו כשחג החנוכה קרב ובא, זו ההזדמנות שלכם להתנסות בהכנת לביבות מכל הסוגים והטעמים. נצלו את החג הזה כדי להתנסות במתכונים חדשים.