מיזם האופניים השיתופיות הושק בקרית מוצקין וקרית ביאליק בקול תרועה גדול, אבל כך גם גווע. מסתבר שהקרייתים גנבו והשחיתו את האופניים והחברה נאלצה להפסיקו
כבר תקופה ארוכה שהרשויות בישראל מחפשות אחר דרכים למנוע מנהגים להשתמש בכלי רכב ולהוריד את גודש התנועה בכבשים. אחד הרעיונות, שעל פניו היה בעל סיכוי גבוה מאוד להצליח, הוא רעיון האופניים השיתופיים.
מיזם האופניים השיתופיים פועל בהצלחה רבה בתל אביב תחת השם תל-אופן והרעיון מאחוריו פשוט. חברה פרטית שמציבה אופניים ברחבי העיר והציבור שוכר אותם לשימוש לפי זמן. בתום השימוש האופניים נאספים ומטופלים על ידי החברה.
המבנה הטופוגרפי של הקריות, בהיותו שטוח, מהווה כר פורה לרעיון הזה ואכן בחודש מרץ בשנה שעברה, הושק מיזם האופניים השיתופיים בקרית ביאליק ובקרית מוצקין. תחת מסע יחסי ציבור הוצבו עשרות זוגות אופניים ברחבי הערים והרשויות יצאו בקריאה לתושבים לעשות שימוש באופניים השיתופיים.
מערך האופנים השיתופיים היה מבוסס על טכנולוגיה חכמה ומתקדמת. האופנים זמינים לרכיבה באמצעות הפעלת אפליקציה ייעודית, הסורקת ברקוד חכם המוטבע על כל זוג אופניים באמצעותו ניתן לאמוד את זמן הנסיעה ואף לנעול אותם בסוף השימוש.
(צילום: דורון גולן)
קרית מוצקין הייתה העיר הראשונה בישראל שבה החל לפעול מיזם השכרת אופניים לציבור הרחב, כשבשלב הראשון הוא פעל כפיילוט חינמי. לאחר תקופת הרצה אמורים המשתמשים באופניים, לשלם סכום של שניים עד ארבעה שקלים לכל חצי שעה של שימוש. מיד לאחריה הושק המיזם גם בקרית ביאליק וראש העירייה אלי דוקורסקי פנה לציבור ואמר: "אני מברך על היוזמה הירוקה. חשוב שעוד ערים באזור הקריות יצטרפו למיזם וזה יאפשר לבני הנוער לנוע בחופשיות בין הקריות, להגיע לחוף הים ולבית הספר ללא צורך בתחבורה ציבורית או הסעות הורים".
לאחר מסע יחסי ציבור להשקת הפרויקט, השתרר שקט בכל הנוגע למיזם ובתוך זמן קצר הוא נעלם לחלוטין. מתברר כי הציבור החליט להיענות למיזם על ידי הרס האופניים, גניבתם ואפילו השלכתם לתעלות. החברה היזמית הבינה שהנזק גדול מהתועלת הכלכלית ובשקט, ללא יחסי ציבור, אספה את האופניים שהוצבו בקריות והמיזם הגיע לסופו.
המיזם זכה לעידוד של המשרד להגנת הסביבה ומנכ"ל איגוד ערים חיפה של המשרד להגנת הסביבה, ד"ר עופר דרסלר, מסר שהמיזם נועד גם להוריד את רמת זיהום האוויר שנוצר מכלי רכב. עם זאת, דרסלר עדיין אופטימי בכל הנוגע לעידוד הציבור להשתמש באופניים השיתופיים ואמר לאתר meko-me שהוא מקווה שבתוך כמה שבועות, יצליח המשרד להגנת הסביבה לשכנע את הרשויות המקומיות לשוב ולהציב אופניים שיתופיים להשכרה אך בשלב הזה המתווה הכלכלי למיזם אינו ברור.
בכל הנוגע למניעת נהגים משימוש ברכב הפרטי, לא ניתן להיעלם ממיזם הרכב השיתופי להשכרה של חברת קאר טו גו. מיזם שמעורר מחלוקת עזה בציבור. דרסלר מודה שהמיזם לא הגיע עדיין לאיזון כלכלי. דרסלר מודע לביקורת הציבורית על גזלת חניות מציבור משלמי המסים לטובת חברה פרטית והוא אומר כי במידה ומיזם זה יופעל גם בקריות, יוקצו לכל רכב 2.5 חניות לעומת שלושה מקומות חנייה כפי שנהוג בחיפה. לדבריו, הכוונה היא להוריד את מקומות החנייה המוקצים למיזם בחיפה לשני מקומות חנייה לכל רכב שיתופי להשכרה ולאפשר לו לחנות במקומות אחרים כמו בסימון כחול-לבן.
יצוין, כי בכל הנוגע למיזם של רכב שיתופי של חברה פרטית להשכרה, אופניים או מכונית, ההחלטות ברשויות המקומיות מבוססות על הסכמים קואליציוניים ללא התחשבות או התייעצות עם ציבור משלמי המסים. מקבלי ההחלטות ברובם המכריע, הם חסרי הבנה תחבורתית ואינם מועדים להשלכות של ההחלטות שלהם על הציבור.