עיריית חיפה הגישה אל בית המשפט המחוזי עתירה מנהלית ובקשה דחופה לצו ביניים שימנע את כניסת תוכנית נמל המפרץ להיכנס לתוקף. בית המשפט נעתר לבקשה
עיריית חיפה הגישה היום עתירה מנהלית על החלטת ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית, להמשיך ולקדם את תוכנית נמל המפרץ, ובמקביל הגישה בקשה דחופה לצו ביניים, שימנע כניסה לתוקף של התוכנית וכל פעולה מכוחה, כחלק ממאמציה הנמשכים של הנהגת עיריית חיפה החדשה להציל את שדה התעופה הקטן הקיים בחיפה.
צילום: עצמי
בעיריית חיפה טוענים כי עתידו של שדה התעופה בחיפה עומד בסכנה, בגלל מיקומו של נמל המפרץ שהולך ונבנה בימים אלה וחוסם את הסיכוי להאריך את מסלול ההמראות והנחיתות. "שדה התעופה הנוכחי בחיפה הוא קטן ונכה. במידה ולא יתאפשר להאריך את מסלולו באופן מניח את הדעת, חברות תעופה יוותרו עליו, והוא עם הזמן ייסגר. אלא שנמל המפרץ חוסם את הסיכויים לצמיחה עתידית. הסיפור הוא מורכב אף יותר. הנמל, שפוגע בעתיד של שדה התעופה, הוא זה שעומד בימים אלה בעין סערה בינלאומית בין ממשלת ארצות הברית וישראל, בגלל הבטחתה של ממשלת ישראל להעביר את תיפעול הנמל לידי חברת SIPG הסינית. העברת הנמל לידיים סיניות אינו מקובל על ממשלת ארצות הברית, הרואה בנמל ובנוכחות הסינית בחיפה סכנה גאופוליטית משמעותית", נמסר בהודעה העירייה.
מיד עם כניסתה לתפקיד, פנתה ראש עיריית חיפה ד"ר עינת קליש אל מוסדות התכנון והציגה להם כיצד ניתן להאריך את מסלול שדה התעופה מבלי לפגוע בנמל. לטענתה, לא נעשתה עבודה מעמיקה דיה, כדי להבין את ההשלכות הכבדות של המהלכים החד צדדיים לקדם את הספנות ולהרוס את התעופה בחיפה, לא כלפי מטרופולין חיפה ולא כלפי התעופה הפנים ארצית כולה. "יש לנו כבר היום שדה תעופה קיים. בהשקעה מינימלית הוא יוכל להביא מעל מיליון תיירים בשנה, מדובר על מהלך כלכלי שישנה את פני המטרופולין מקצה לקצה", אמרה.
קליש מתרעמת על הטקטיקה של משרד התחבורה, שמטעה את הציבור ואף את מוסדות התכנון באמירה שטוענת שאין אפשרות להקמת שדה תעופה משלים בחיפה. "קשה להבין מה ההבדל בין 'שדה תעופה משלים' לבין 'שדה תעופה בינלאומי קטן'. מעולם לא ביקשנו להקים בחיפה שדה תעופה משלים. אנחנו רוצים שדה תעופה קטן, מקומי, אנחנו רוצים שדה תעופה מושלם. שדה כזה יכול להציל את הכלכלה של העיר ושל כל האזור. האופציה להשארת שדה תעופה קטן בחיפה מעולם לא נבדקה ברצינות הראויה".
צילום: ראובן כהן
לדברי קליש, לאור המאבק של העיר אילת, עתיד שדה התעופה של חיפה ישפיע לא רק על העיר חיפה והמטרופולין כולו, אלא על ערים ואזורים נוספים בארץ. בעתירה שהגישה עיריית חיפה מובהר, כי התוכניות שקודמו במפרץ חיפה התעלמו לחלוטין מכל סוגיית התעופה האזורית והארצית והשאירו נושא זה ללא תכנון אסטרטגי אמיתי.
"מצבה הכלכלי והדמוגרפי של חיפה הולך ומדרדר כבר כמה עשורים, מעולם לא תוכנן עבורה מודל אמיתי להתחדשות כלכלית. התושבים הצעירים והמשכילים בעיר הולכים ועוזבים, מספר מקומות התעסוקה הולך ויורד, יחד עם איכותם. מדובר בתהליך מצער, אך בר תיקון. הכאב הגדול הוא שאין אופק, ולא נראה שתהליך זה עומד להשתנות", אמרה קליש. "שדה התעופה הקטן והגוסס של חיפה עומד להתייבש, בזמן שמוסדות התכנון מקדמים תכניות למראית עין, כמו תת"ל 80. כולנו מכירים תקדימים מעוררי קנאה לערים שכלכלתן צמחה בזכות שדות התעופה שלהן, המאפשרים חיבור לרשת גלובלית של ידע, הון אנושי והון כלכלי. קשה לדמיין את לונדון בלי שדה התעופה הקטן שנמצא בליבה, לא רחוק מגורדי השחקים, או את האי מיקונוס בלי שדה התעופה הקטן שמביא אליו מעל מיליון תיירים בשנה, משך חמישה חודשי קיץ בלבד. רשימת הערים, החזקות כלכלית בזכות שדות תעופה קטנים, היא עצומה. תשובת המדינה לשדה תעופה משלים ברמת דוד אינה מתייחסת לשיקולים מקומיים רבים שאין מקום לפרטם בפנייה זו, ובמיוחד לאור העובדה שגם עתיד השדה ברמת דוד לוט בערפל".
בעקבות העתירה והבקשה לצו ארעי, שהגישה עיריית חיפה, שמטרתם מניעת כניסת תוכנית שימושי נמל המפרץ לתוקף, נתן בית המשפט המחוזי צו ביניים, המורה שלא יונפקו היתרי בנייה לפי התוכנית, עד לדיון בבקשה, שנקבע לתאריך 11.7.19.