מצלי סייטן ועד עוגת דובדבנים בחושה – עשרת המתכונים הטבעוניים שיעשו לכם שמח על השולחן
הטבעוניים הם כבר מזמן לא טרנד, אין ספק שהמגמה הולכת וגדלה ברחבי העולם, ועם הגילוי על האוכל הבריא שאנחנו אמורים לצרוך, יותר ויותר אנשים הופכים לטבעוניים, כדרך חיים. ליקטנו עבורכם מתכונים טבעוניים, החל ממנות עיקריות, דרך מנות קלילות יותר ואף קינוחים, שיהיה לכם בתיאבון.
קציצות חומוס ברוטב מזרחי של השף דניאל כץ
חומרים לקציצות:
צילום: עצמי
1 בצל מגורד דק בפומפייה
1 גזר מגורד דק בפומפייה
1 כוס קמח חומוס
100 גר' מחמאה
מלח פלפל
אופן הכנה:
במחבת חם מניחים מחמאה, מוסיפים בצל וגזר. אחרי שתי דקות מורידים מהאש, מוסיפים קמח, חומוס, מלח ופלפל ומערבבים עד לקבלת בצק. מקררים למשך שעה במקרר.
מרתיחים מים בסיר ומהבצק מכינים כדורים קטנים, בגודל של כ- 3 ס"מ, מכניסים למים הרותחים למשך 2 דקות, מעבירים למי קרח ומוסיפים לרוטב.
רוטב מזרחי
2 בצלים חתוכים קוביות
2 פלפל אדום חתוך לקוביות
1 פלפל חריף קצוץ
4 עגבניות חתוכות לקוביות
4 שיני שום קצוץ
1/2 כוס כוסברה קצוצה
כפית פפריקה אדומה
כפית כמון
פלפל גרוס
מלח
3 כפות שמן
אופן הכנת הרוטב:
מחממים שמן במחבת, כשהשמן רותח מוסיפים בצל ומטגנים עד הזהבה. מוסיפים פלפל ופלפל חריף עד שהבצל מטוגן היטב, מוסיפים שום ועגבניות ומטגנים עד צמצום הנוזלים. מוסיפים פפריקה, כוסברה, כמון מלח ופלפל גרוס לפי הטעם. מעבירים לכלי שטוח וחסין לתנור ואז מוסיפים את הקציצות ומכניסים לתנור למשך 10 דקות ומגישים.
קרפלך בטטה וכוסברה ברוטב קארי וקוקוס (כ-20 יחידות) של השף דניאל כץ
חומרים לבצק:
צילום: עצמי
2 כוסות קמח
1 כוס מים רותחים
1 כף שמן
1 כפית מלח
חומרים למלית:
1 תפו"א בינוני
1 בטטה קטנה
1/2 בצל קצוץ
1/2 כוס כוסברה קצוצה
קורט מלח ופלפל גרוס
חומרים לרוטב:
1 כוס חלב קוקוס 22%
1/2 כפית משחת קארי אדום
מלח
אופן הכנה בצק:
בקערה שמים את הקמח, מלח, ושמן ומוסיפים את המים הרותחים ובעזרת כף עץ, מערבבים עד קבלת גוש. דקה אחרי שהטמפרטורה יורדת, אפשר ללוש לקבלת כדור בצק, לעטוף בעזרת ניילון ניצמד למשך כשעה. אחרי מנוחת הבצק יש לרדד לעלה דק בעובי של כרבע ס"מ וממנו קורצים עיגולים בגודל כוס.
אופן הכנת הרוטב:
במחבת חם מוסיפים חלב קוקוס ואת משחת קארי עד להמסת המשחה, מוסיפים מעט מלח ומביאים לרתיחה והסמכה, אז מוסיפים את הקרפלך המבושל.
אופן הכנת המילוי:
מרתיחים תפו"א ובטטה במים, ליצירת פירה. במקביל מטגנים בצל קצוץ, יוצרים פירה ומוסיפים את הבצל והכוסברה ומקררים. ממלאים את עיגולי הבצק בכפית מלית וסוגרים את העיגול, לקבלת חצי עיגול, מניחים על צלחת מקומחת ומקפיאים.
מבשלים מים עם מעט שמן עד לרתיחה ואז מוסיפים את הקרפלך, אחד אחד עד שהם צפים ומבושלים. מעבירים לרוטב הרותח למשך 2 דקות נוספות ומגישים. ניתן להגיש במגוון מיליות שונות, כמו עדשים ואפונה על פי הטעם.
צלי סייטן ברוטב מרלו כ- 6 מנות השף דניאל כץ
חומרים:
נתח סייטן
2 בצלים גדולים קלופים
1 ראש שום שלם ושלוש שיני שום קלוף
2 גזרים קלופים
4 ענפי סלרי
2 כפות רסק עגבניות
1 כפית חרדל חלק
1 כפית חרדל גרגרים
1 זר פטרוזיליה
2 כוסות יין מרלו
1 כפית פפריקה מעושנת
מלח, פלפל גרוס, עלי דפנה, פלפל אנגלי
צילום: עצמי
השלב הראשון:
יוצרים משחה, מכניסים למעבד מזון: כף של רסק עגבניות, פטרוזיליה, 3 שיני שום, 1 בצל, חרדל גרגרים וחרדל חלק, פפריקה מעושנת וכוס יין מרלו.
פורסים את הסייטן לפרוסות בעובי של כ- 1.5ס"מ ומורחים את המשחה על כל פרוסה, מכל הצדדים. משאירים את החתיכות לנוח כחמש שעות.
השלב השני:
בתבנית מניחים גזר חתוך וראש שום חתוך לחצי לרוחב, בצל חתוך לארבע, ענפי סלרי. כל אלה ישמשו כמצע לפרוסות הסייטן.
על מחבת חמה מאוד מניחים את פרוסות הסייטן, לסגירה של כדקה מכל צד ומעבירים לתבנית עם הירקות. לאחר שסיימנו לסגור את הפרוסות, מעבירים את המשרה שנותר אל המחבל, מוסיפים את שארית היין, עלי דפנה, רסק עגבניות, מלח, פלפל ופלפל אנגלי, מביאים לרתיחה ושופכים על הסייטן בתבנית. מכסים את התבנית בניר אפייה וניר כסף, מכניסים לתנור בחום 160 מעלות למשך שעה וחצי ומגישים לשולחן.
שניצלוני טופו של ליאת כהן סימון
שניצלוני טופו שגם ילדים אוהבים, אצלנו בבית השניצלונים האלה מככבים. נכון שזה לא עוף, אבל זה כל כך טעים בפני עצמו, שלא תוכלו לעמוד בפניהם. טופו, כמו עוף, הוא חסר טעם ומקבל את הטעמים שמשדכים לו. ככל שתשרו את הטופו זמן רב יותר במרינדה, כך תקבלו טופו טעים יותר.
צילום: עצמי
אופן ההכנה:
חבילת טופו קשה, לפרוס לפרוסות בעובי 3 ס"מ בערך. אני חוצה כל פרוסה לחצי, כך שמתקבלות חתיכות מלבניות. ערבלב בקערה קטנה כף חרדל, כף רוטב ברביקיו, פלפל שחור, פפריקה ומעט מלח.
למרוח כל חתיכת טופו מכל הצדדים במשחה המתקבלת. השלב הזה הוא שנותן את הטעם לטופו. ככל שהטופו יישאר עם המשחה עליו, הוא יהיה יותר טעים.
לערבב בקערה כף קמח עדשים ומים, עד שמתקבל נוזל לא דליל מדי ולא סמיך מדי, משהו שמזכיר סמיכות של ביצה. לתבל במלח, פלפל ופפריקה. לטבול כל שניצלון בנוזל, להעביר לקערה נוספת בה ערבבתם פירורי לחם ושומשום וזהו. מטגנים או אופים בתנור שחומם מראש על 180 מעלות, למשך כעשרים דקות, עד שמזהיב.
איולי שום
ממרח פשוט וקל להכנה. אצלנו אוהבים אותו בסנדוויצ'ים, אפשר לאכול אותו גם עם השניצלונים.
חומרים:
רבע כוס חלב סויה לא ממותק (של אלפרו באריזה אדומה, נמצא במחלקות הטבע בסופר), חצי כוס שמן, רבע כפית חרדל, רבע כפית מלח, כפית מיץ לימון סחוט, שן שום קטנה. מערבלים בבלנדר מוט עד שהתערובת מסמיכה, ניתן לשחק עם הטעמים, להוסיף לגוון ולתבל איך שאוהבים.
פנקייק טבעוני של בת אל הרמן
1 כוס קמח כוסמין
1 קופסת רסק תפוחים
1 כף שמן קוקוס
1 כף מייפל טבעי
1 כף טחינה גולמית
1/2 כפית אבקת אפייה
צילום: עצמי
מערבבים הכל יחד עד לתערובת אחידה, יוצקים בעזרת כף למחבת נון סטיק, הופכים כשיש בועות ועד שצד אחד משחים, הופכים לצד השני עד להשחמה.
אפשר לאכול את הפנקייקים עם מייפל, טחינה גולמית, שקדיה או כל ממרח שאתם אוהבים, לצד פירות זאת ארוחת הבוקר האהובה עלינו בשבתות.
כדורי תמרים של בת אל הרמן
20 תמרים מגולענים שהושרו במים כחצי שעה.
חצי כוס שקדים
חצי כוס אגוזי מלך
חצי כוס קוקוס
1/2 כוס טחינה
כף קקאו איכותי
לטחון את האגוזים והשקדים במערבל מזון, להוסיף את התמרים לטחינה עד לתערובת אחידה ולהוסיף את הטחינה והקקאו. ליצור כדורי בגודל הרצוי ופזר מעליהם קוקוס. כדאי להשאיר במקרר, אם לא יחוסלו לפני, יהיו טובים במקרר לפחות שבוע ויותר.
צילום: עצמי
לחם קישואים של ליטל ללזרי
חומרים:
2 כפות פשתן טחון + 1/4 כוס מים
1/2 כוס סוכר קוקוס
1.5 כוסות קמח כוסמין
2 כפיות אבקת אפייה
1/2 כפית סודה לשתייה
1/2 כפית מלח
1 כפית קינמון
1 כוס זוקיני מגורר (לאחר סחיטה מנוזלים)
1/2 כוס שמן קוקוס
1כפית תמצית וניל
1/2 כוס חלב אורז/שקדים/סויה וכו'
1/2 כוס שוקולד צ'יפס מריר
אופן ההכנה:
מערבבים פשתן טחון עם מים ומניחים לחמש דקות בצד. מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים קלות תבנית אינגליש מאורכת. מערבבים את כל היבשים ובקערה נפרדת את כל הרטובים, כולל הזוקיני. השמן צריך להיות במצב נוזלי.
כאשר תערובות הפשתן מוכנה, מוסיפים לרטובים. מערבבים את החומרים הרטובים אל החומרים היבשים לאיחוד מוחלט ומקפלים פנימה את השוקולד.
אופים כ35-45 דקות, בהתאם לעוצמת התנור. ניתן לאחסן במיכל סגור עד ארבעה ימים במקרר. הלחם מפזר ריח משגע של קינמון בבית, והוא גם הטעם היותר דומיננטי.
ארטיק פיסטוק ובננה של ליטל ללזרי
חומרים:
חצי כוס פיסטוק טבעי, 2-3 בננות בשלות, חלב שקדים וכף שקדייה טוחנים הכל בבלנדר חזק. לפזר בכל תבנית ארטיק מעט שוקולד מריר קצוץ, ולשפוך מעל את התערובת.
צילום: עצמי
עוגה בחושה פיסטוק ודובדבני אמרנה טבעונית של השף קונדיטור תום יצחקי:
חומרים:
140 גרם פיסטוק (כוס )
50 גרם אבקת סוכר (רבע כוס)
200 גרם סוכר
כפית חומץ תפוחים או רגיל
240 גרם (גביע) יוגורט סויה או יוגורט טבעוני אחר
1 גרם סודה לשתייה או רבע כפית
7 גרם אבקת אפיה או כפית גדושה
125 גרם שמן קוקוס או 3/4 כוס
160 גרם קמח או כוס קמח פלוס כף גדושה
15-20 דובדבני אמרנה של חברת פאברי האיטלקית וקצת מהסירופ
אופן ההכנה:
לטחון במעבד מזון או טוחן תבלינים, פיסטוק ואבקת סוכר לאבקה, לערבב קמח, אבקת אפיה וסודה לשתייה, לנפות ולשים בצד שיהיה מוכן לעבודה. לערבב את כל החומרים בקערה אחת מלבד הקמח והמתפיחים. לערבב את הקמח פנימה עם מטרפה, עד שהוא נבלע במסה ולהעביר לתבנית.
לחתוך את האמרנה לרבעים ולפזר אותם ולדחוף מעט לתוך המסה, לערבב עם אצבע אחת בצורת שתי וערב, רק לפיזור אחיד של האמרנה. אפשר להוסיף פיסטוקים קצוצים גס למרקם עם נגיסה.
חשוב מאוד לא לערבב יותר ממה שצריך, אחרי שנכנס הקמח, אחרת נפתח הרבה גלוטן שישפיע על המרקם ויעשה אותו קשה מדי ולא נימוח.
אופים ב-175 מעלות למשך 28-42 דקות. כבר אחרי חצי שעה תבדקו על ידי נענו קליל של התבנית ולחיצה על החלק העליון, בעדינות, רק כדי לראות שיש התנגדות, אפשר גם בעזרת סכין לבדוק אם המסה לא רטובה ודביקה על הסכין.
לקרר על רשת ותיהנו.