נישואין אזרחיים על קצה המזלג
צילום: גיל נחושתן
המונח "נישואים אזרחיים" מתייחס לנישואים שהמעמד הפורמלי שלהם ניתן על ידי נציג רשות אזרחית ולא על ידי נציג מוסד דתי. במדינת ישראל לא ניתן להינשא בנישואים אזרחיים אלא בנישואים המוכרים על ידי בתי הדין הדתיים בלבד (למעט חסרי דת).
החוק במדינת ישראל מתנה את רישומם של בני זוג כנשואים, בעריכת טקס דתי מוכר (יהודי אורתודוקסי, מוסלמי, נוצרי, דרוזי וכדומה), ורק בין גבר ואישה מאותה הדת. יחד עם זאת, החוק מכיר בכך כי במקרים בהם זוג נישא במדינה זרה בטקס אזרחי, הרי שמדינת ישראל תכיר בזוג זה כנשוי, לעניין מרשם האוכלוסין, גם אם לא נישאו בטקס דתי.
לפיכך, בני זוג שאינם מעוניינים ו/או אינם יכולים להינשא בנישואים דתיים, (מסיבות כאלה ואחרות, לרבות מסיבות הלכתיות), יכולים בהחלט לשקול להינשא אזרחית ולאחר שיעשו כן, יחשבו כזוג נשוי לכל דבר ועניין (הן לגבי זכויות וחובות הנגזרות מסטטוס זה). טקסי נישואים אזרחיים מאושרים רשמית על ידי הרשויות בישראל, רק אם נערכו מחוץ לגבולות ישראל.
כאמור, ניתן להינשא בחו"ל בנישואים אזרחיים (קפריסין למשל), אולם אחר כך יש לרשום את הנישואים במרשם האוכלוסין בישראל. אם ניתן היה לחלק בחלוקה גסה, את סוגי האנשים שיימצאו בנישואים אזרחיים פתרון לגיטימי, הרי שהחלוקה תהא כדלקמן:
אנשים (בני זוג) שיכולים להינשא מבחינה הלכתית ברבנות אך בוחרים שלא לעשות כן, מהטעם שאינם רוצים תחולתו של הדין העברי על מערכת הנשואים שלהם, לרבות במקרה חלילה של גירושים.
אנשים (בני זוג) שאינם יכולים להינשא על פי הדין העברי כמו פסולי חיתון, או למשל אישה גרושה המעוניינת להינשא לכהן, נישואין בין בני זוג מאותו המין וכיוצב'.
בני זוג מעורבים, למשל אישה יהודייה שמעוניינת להינשא לבן זוג שאינו יהודי.
למעשה, על כל אותם אנשים / בני זוג, שנישאו בדרך של נישואין אזרחיים, לא יחולו חיובים הלכתיים אשר יחולו על בני זוג אשר נישאו כדת וכדין.
למשל, בענייני מזונות, אישה אשר נישאה כדת וכדין תהא זכאית לתשלום "מזונות אישה" עד לסיומו של הליך הגירושין. היינו, כל עוד הם אינם גרושים תהא האישה אשר נישאה כדת וכדין, זכאית להגיש תביעה כנגד הבעל בגין רכיב הקרוי "מזונות אישה" בכפוף לכך שלא ניתן לשלול מזונותיה על פי דין. לעומת זאת, עד לא מזמן, אישה אשר נישאה בדרך של נישואין אזרחיים, לא הייתה זכאית להגיש תביעה בגין רכיב זה של מזונות אישה. יוער כי כיום, קיימת פסיקה חדשה בדבר זכאותה של אישה אשר נישאה בנישואין אזרחיים, לקבלת תשלום של מזונות אישה.