מדי שנה בתחילת הקיץ, נרשמים עשרות מקרים של הכשות נחשים, המתעוררים משנת החורף שלהם. על פי נתוני מד"א, בחודשיים האחרונים נרשמה עלייה של 50 אחוזים במקרי הכשות נחשים. "ניתן לנקוט בפעילויות מנע כדי לצמצם את המפגש בין בני אדם ונחשים"
מזג האוויר שהולך ומתחמם מגביר את הסכנה להכשות נחשים. תחילת הקיץ זו העונה בה הנחשים מתעוררים משנת החורף שלהם, ומדי שנה בתקופה זו, נפגעים עשרות בני אדם כתוצאה מהכשות נחשים בתקופת הקיץ. על פי נתוני מגן דוד אדום, נרשמה עלייה חדה בהכשות הנחשים בישראל בחודשיים האחרונים, לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
צילום: דוברות מד"א
מתחילת חודש אפריל האחרון, טופלו על ידי החובשים והפראמדיקים של מד"א 45 בני אדם שהוכשו על ידי נחשים. מותו של אחד מהם נקבע בבית חולים, שניים פונו במצב קשה וחמישה במצב בינוני. בתקופה המקבילה בשנה שעברה הצוותים של מגן דוד אדום טיפלו ב-30 בני אדם שהוכשו, בהם שניים שהיו במצב קשה ושניים במצב בינוני. מדובר בעלייה משמעותית השנה של 50 אחוזים.
מתחילת חודש אפריל 2018 ועד תחילת יוני 2019, החובשים והפראמדיקים של מד"א העניקו טיפול רפואי ל-199 בני אדם שהוכשו על ידי נחשים, ופינו שמונה מהם לבתי חולים במצב קשה ו-21 במצב בינוני. מותם של שניים מהנפגעים נקבע בבית חולים.
מנתוני מגן דוד אדום עולה כי 69 מכלל המוכשים הם קטינים מתחת לגיל 18, בהם שמונה פעוטות מתחת לגיל 3. 12 מהמוכשים הם מבוגרים מעל גיל 65. תינוקת בת שנה וחצי היא הצעירה ביותר שהוכשה על ידי נחש בשנה האחרונה, והמבוגר ביותר הוא גבר בן 86.
15 מכלל המוכשים מאז אפריל 2018 הם בנים ו-48 הן בנות. 91 הוכשו במרכז הארץ ובאזור השרון, 64 בצפון הארץ ו-44 בדרום. בחודשי הקיץ שעבר (אפריל 2018-ספטמבר 2018) הוכשו 118 בני אדם, ובחודשי החורף (אוקטובר 2018-מרץ 2019) הוכשו 36 בני אדם. מדובר ביותר מפי שלושה בני אדם שהוכשו בששת חודשי הקיץ, לעומת ששת חודשי החורף, כך עולה מנתוני מגן דוד אדום.
"בתקופה זו של השנה גוברת פעילותם של נחשים ארסיים כגון הצפע הארץ ישראלי, ועל מנת להימנע מהכשות, ניתן לנקוט בפעילויות מנע כדי לצמצם את המפגש בין בני אדם ונחשים", מסביר דוראל ארזואן, פראמדיק מד"א ומדריך מקצועי בתחום המעביר סדנאות בנושא לעובדי ומתנדבי מד"א, "יש להימנע מהפיכת סלעים ואבנים, לנקוט משנה זהירות בזמן ישיבה על מדשאות וקרקע חשופה בטבע, ולא ללכת יחפים או בסנדלים במקומות אלה. בחצרות בתים, יש להקפיד על גיזום צמחייה ופינוי אשפה".
צילום: דוברות מד"א
"במקרים בהם אנשים נפגעים כשהם נמצאים בשטח הפתוח ולא בכתובת מסודרת, ישנה חשיבות אדירה לשימוש ביישומון 'מד"א שלי', המסייע לחובשים ולפראמדיקים במוקד ובאמבולנס לאתר את מיקומכם המדויק, מאפשר לשלוח תמונה של סימני ההכשה ושל הנחש מהשטח, ובכך נחסך זמן יקר". מסבירים במד"א. במקרה של הכשה יש לפעול בדרכים הבאות: ודאו שמדובר בהכשה וחפשו את סימניה. תמיד יש לחשוד כי מדובר בנחש ארסי. הזעיקו מיד את מד"א בטלפון החירום 101, או באמצעות יישומון "מד"א שלי". הרחיקו את הנפגע מהשטח והעבירו אותו למקום בטוח. דאגו למנוחה מוחלטת של הנפגע ולהרגעתו, ומנעו תזוזה של האיבר המוכש. הסירו בגדים ותכשיטים מהאיבר המוכש. אם ניתן, צלמו בזהירות את הנחש, כדי לסייע בזיהוי ובטיפול. אחרת, נסו לשחזר את מראהו. אסור בשום אופן לחתוך את מקום ההכשה, למצוץ את הארס, להניח חוסם עורקים, לקרר את מקום ההכשה, לתת לנפגע מזון או שתייה ואסור לרדוף אחרי הנחש.
השם ישמור