יו"ר סיעת הירוקים אביהו האן מאוכזב. הוא חשב שהייתה לו מטרה משותפת עם עינת קליש, בזמן שישבו באופוזיציה, אבל טעה. בראיון גלוי הוא מדבר על הדאגה, על היהירות בהנהלת העיר, על הזלזול בחברי האופוזיציה ובעיקר הוא מזועזע, שהיה צריך לנסות להפריד אלימות במועצת העיר. אם תקראו עד הסוף תגלו קצת אופטימיות. אבל ממש קצת
אביהו האן מודאג. הוא מודאג מכל מה שקורה בחודשים האחרונים בחיפה והוא באמת לא מבין למה. יו"ר סיעת הירוקים במועצת העיר חיפה, הסיעה שהכפילה את כוחה במועצה פי שתיים, לא יודע להגיד למה זה קורה.
"אנחנו נמצאים במציאות מורכבת ולא חשבתי שנגיע לשם", הוא פותח את דבריו. "כחבר אופוזיציה שפעל כדי להחליף את יונה יהב, חשבתי שלעיר מגיע ראש עיר שיהיה של התושבים, שידבר אליהם בגובה העיניים, ידאג להם, יפעל לטובתם וייקח את העיר למקומות אליהם היא צריכה ללכת. אנו נתקלים בראש עיר שבמקום לעשות מנהיגות מאחדת, היא יוצרת מנהיגות מפלגת, ראש עיר שמהדקה הראשונה שנבחרה, בכל מקום יוצרת מהומה, פילוג וכותרות אינסופיות. זה הפתיע אותי, כי אף פעם לא היה בינינו קשר אישי חם, אבל היו יחסים קורקטיים של אופוזיציה משותפת, היא בדרכה ואנו בדרכנו. היו מפעם לפעם שיחות ולעיתים עימותים על דרכי פעולה, אבל המטרה הייתה משותפת, להחליף את יונה יהב. לא תיארתי לעצמי שנגיע למקום, בו על כל צעד יש כותרות, אם זה על קיבעון מחשבתי של העירייה, אם בעיות של צהרונים וקייטנות, העסקת יועצים, שמנקודת מבטי אני לא חושב שצריך לשכור יועצים של מי שעבד עבורך בקמפיין, אבל הנושא נבחן כרגע במשטרת ישראל".
צילום: דורון גולן
האן מתייחס לאמירה של ראש העירייה ד"ר עינת קליש בישיבת המועצה שהתקיימה בשבוע שעבר, אז הוגשה שאילתא בנוגע ליועצי העירייה. כשקליש נשאלה אם היא דואגת לכל אחד מאנשי קמפיין הבחירות לעבודה בעירייה, ענתה בגילוי מפתיע, שכן, היא לא חושבת שיש בזה פסול. החוק, אגב, חושב אחרת. מה שקליש לא ידעה היה, שבאותו דיון היו נציגים של משרד הפנים ומשרד מבקר המדינה, שהגיעו לדיון בעקבות פנייה אליהם מחברת המועצה סופי נקש.
כשהאן שמע את תשובתה של קליש, הוא נדהם, לדבריו, כי מדובר בכסף של תושבי העיר. הוא ממשיך וטוען על מדיניות לא טובה שעוברת על העירייה ואומר: "היום התושבים מקבלים דוחות על כל צעד ואני רואה דפוס לא טוב. ציפיתי לשינוי והתבדיתי. זו גם אחת הסיבות שאנו באופוזיציה ומנסים לייצר אלטרנטיבה למה שהיא עושה. סיעת הירוקים הכפילה את כוחה בבחירות האחרונות וקיבלנו חיבוק מאוד חם מתושבי חיפה. עשינו את זה במשאבים לא משופעים, לא כמו הסיעה של יונה יהב, בתקציבנו הדל הבאנו הישג משמעותי וההישג הזה, בא מתוך אג'נדה ועבודה קשה שפעלנו מול התושבים לאורך כל הקדנציה האחרונה. זו הדרך שלנו, לשרת את התושבים בחיפה. זו לחיצת יד, אנו משרתים אותם והם מחזירים לנו. והם החזירו לנו בגדול, 11 וחצי אלף קולות, ארבעה אנשים איכותיים שבאים לסיעה מתוך אג'נדה של מחויבות. אני לא רוצה לדבר על אחרים, אבל שם אפשר לראות שלא ברור למה הגיעו למועצה. באנו לעבוד בנושאים שקשורים לאיכות הסביבה ואנחנו עושים הרבה מאוד עבודה, אם בוועדה לתכנון ובנייה, בוועדת במכרזים, בוועדת מל"ח, אנו נותנים את היכולות שלנו. באנו כדי לראות שהניהול והשחיתות לא תפרוץ בכל מקום בניהול העיר".
חשוב להאן לתת דוגמאות להצהרות שלו, הוא כזה, בחור שעומד מאחורי המילה שלו. "רק שלשום סייענו לפתור בעיה. ביציאה מנאות פרס הוקמו בסוף הבנייה תמרורים מאוד בעייתיים. במשך עשרה ימים התושבים פנו, המוקד היה עמוס מדי ואף אחר לא רצה לטפל. בסופו של דבר הם פנו אלינו והפעלנו את מי שהיה צריך להפעיל, כדי שזה יטופל, כי מדובר בסיכון חיי אדם וזו הדרך שלנו. אחרים פועלים בשיטות אחרות אבל אנחנו מכבדים את כולם, באים לנסות לשנות".
קליש לא רוצה להפנים שאי אפשר להקים שם שדה תעופה
מאז החלה הקדנציה לפני כשבעה חודשים, זה נדמה כאילו רק הצד השמאלי של מעגל מועצת העיר באמת עובד. אין הכוונה לצד השמאלי של המפה הפוליטית, אבל אם תיכנסו להיכל המועצה, כל החבים שיושבים בצדו השמאלי של השולחן העגול, הם חברי האופוזיציה. וזה הצד הפעיל ביותר של מועצת העיר חיפה, שם יושבים האנשים שבאו באמת לעבוד ולשרת. לצד סיעת הירוקים יושבת סיעתו של יהב, בה דומיננטיים במיוחד חברת המועצה סופי נקש וחבר המועצה שי אבוחצירה ולצידם יושבים חברי הליכוד, שבעל כורחם נדחקו לאופוזיציה.
צילום: דורון גולן
"הגשנו ערר לנמל המפרץ למרות שהיה כבר בתהליכי ההקמה שלו וגם קליש הגישה ערר, שהיה מכוון כולו לשדה התעופה בחיפה, הדבר היחידי שמעניין אותה. היא ביקשה לפנות 40 דונמים לטובת העניין, ישבנו כמעט 10 שעות בוועדת משנה לתכנון ובנייה ומה שהיא הציגה זה רק שדה תעופה. זה חשוב, אבל אנחנו הגשנו ערר שכוון לחופי הים ותופעת הארוזיה, התייחסנו לכמויות החומרים המסוכנים שיזרמו בנמל ללא בקרה או פיקוח ולשם כיוונו את הנושאים שלנו. כשהוועדה קיבלה את ההחלטה, כל הדרישות שלנו נכנסו כדרישות שהתוכנית צריכה להכיל, כל מה שהגדרנו והיה לנו חשוב, התקבל. צר לי, אבל כל מה שראש העיריה בערר שלה, הכל מוסמס. היא לא מוכנה להפנים או לקבל, שפיזית אי אפשר להרים שם שדה תעופה. בהיבטים המקצועיים אי אפשר לממש את התוכנית שלה בשדה התעופה הקיים בחיפה באמצעות הארכה שלו, אפילו ל-2000 מטרים, כי לממש שדה תעופה איכותי, בינלאומי או אפילו אזורי, שיביא לכאורה, את מה שהיא מכרה לתושבים 'תיירות ותיירים וישנה את המציאות של חיפה', זה לא ניתן ברמה הביצועית ממגוון סיבות".
אז למה אי אפשר להקים שדה תעופה בחיפה? גם בגלל הטופוגרפיה של חיפה, הר וים שלא מאפשרים טיסת מכשירים, מה שמשתמשים היום ברוב שדות התעופה בעולם. זה אומר שיאלצו לנחות ולהמריא בעזרת טייסים וזה יוצר כשל בטיחותי מסוים. דבר שני הוא משטר הרוחות, שבאזור שלנו הן מערביות ולכן ב- 71 אחוזים מהרוחות מגיעות מהים. כשממריאים חייבים להמריא נגד הרוח ומטוסים שימריאו משדה התעופה פה יאלצו להמריא ולנחות מתוך חיפה ב-71 אחוזים מהטיסות.
"זה משנה מהותית את האמרה ש'הכל יהיה מהים', כי 71 אחוזים מהטיסות יצאו מתוך חיפה וזו פגיעה בתושבי חיפה", אומר האן, "כדי לייצר שדה תעופה איכותי צריך שני מסלולים של 2000 מטרים, אחד להיערכות והשני להמראה ונחיתה. כדי לייצר את המסלולים שקליש רוצה, לפי חישוב רשות שדות התעופה ורשות התעופה האזרחי, צריך רוחב של 360 מטרים, 180 מכל כיוון וזה אומר שצריך לפנות מהאזור עשרות רבות של מפעלים שקיימים שם, אבל אף אחד לא עשה שם עבודה. צריך לעשות תוכנית כוללת של פינוי המפעלים שנמצאים במרכז מפרץ חיפה. דבר נוסף, הוא שבתהליך ההמראה המטוסים עוברים מעל קרית ים, אבל במסגרת תוכנית המתאר של קרית ים, שהוגשה לאחרונה, מתוכננים לבנות בקו החוף מגדלים של 22 קומות וזה לא מתאים להמריא מעל כאלה מבנים גבוהים".
האן טוען שזה לא בר ביצוע וצריך להבין את העובדות אבל אפשר להסתפק במשהו אחר. "צריך להקים פה שדה שיביא אותנו לאתונה, שזה בר ביצוע ואפשר כבר מחר לעשת את זה, אפשר להגיע גם למזרח אירופה וזו המציאות ועם זה צריך להסתדר ולא לריב עם כל העולם, ולגרום לכך שכל הממשלה פוגעת בנו. אני חושב ששדה התעופה היה קטליזטור שמסביבו נדלקה מדורה שפוגעת בחיפה".
צילום: דורון גולן
נקמנות אישית
אם נשים דברים על השולחן, זה ברור לכל אחד שיצא לו לבקר במועצת העיר, שהנהלת העיר החדשה כאילו עושה דווקא לחברי האופוזיציה. הרבה מהוויכוחים בישיבות המועצה הראשונות נראו מהצד כקטנוניות כלפיהם.
"התחושה היא שהנהגת העיר, במקום לתת כבוד לחברי מועצה, מזלזלים בהם, במיוחד באופוזיציה. הם חושבים שאנחנו מוקצים ולא מגיע לנו ולכן, כשקיבלנו בתחילת הדרך את החלוקה לוועדות ודירקטוריונים וראינו שאנו בחוסר אדיר, על פי החוק ואז פעלנו בצורה מאוד אסרטיבית מול הנהלת העיר. אם לא היינו מקבלים את מה שדרשנו, היינו הולכים לבית המשפט. כשהם הבינו את זה, הם עשו את החלוקה בהתאם למה שהחוק אומר וקיבלנו, אבל זה היה מאבק. מדוע אנו צריכים להיאבק על דברים שמגיעים לנו על פי חוק? היום אנו ארבעה חברי מועצה, שזה 13 אחוזים ממועצת העיר והצלחנו להגיע למצב הזה שאנו מרוצים בתשעים אחוזים, אבל זה היה מאבק שהיינו צריכים לעשות".
האן חושב שההתנהגות נובעת לחלוטין ממניעים אישיים ואומר: "יש פה נקמנות אישית של ראש העיר. קחי את ועדת השימור לדוגמא, ועדה שהחוק דורש, שאחד מהחברים בה יהיה חבר אופוזיציה. הרבה שנים ישבתי בוועדה ויותר מזה, הייתי המחליף של קליש שהייתה יו"ר הוועדה בקדנציה הקודמת. כממלא מקום שלה, הייתי אומר שלעיתים קרובות מאוד קליש הייתה מאוד עסוקה וכל פעם ביקשה שאחליף אותה, אז בחלק גדול מהדיונים בוועדה הייתי במקומה. בתכתובות שהיא כתבה לי, היא הודתה לי מאוד על ההשקעה שלי במקומה בוועדת השימור, אבל בקדנציה הזו, כשהגיע הזמן למנות, למרות שחברי האופוזיציה החליטו שאני אהיה הנציג שלהם בוועדה, קליש החליטה שלא. זה מאוד הפתיע אותי וזו הנקמנות זולה ואישית, שאני לא הייתי מצפה ממישהי שנבחרה להיות ראש העיר של חיפה, בעיקר אחרי שבמשך שנים היא הודתה לי על העבודה הטובה שעשיתי בוועדה. בסופו של דבר יצרה מצב שחבר ליכוד נכנס במקומי בצורה מאוד לא הגונה".
בתחילת השבוע הודיע המשרד להגנת הסביבה כי מצב הזיהום בחיפה ירד. הארגונים הסביבתיים כעסו, אחרי הביעו תרעומת ולהאן יש טענות של ממש. "אנחנו נמצאים במצב שהייתי מגדיר רע", הוא לא מנסה אפילו לעדכן את הדברים. "המשרד להגנת הסביבה הולך ונחלש כמעט בכל דקה ויום של הפעילות שלו. זה יוצר לנו בחיפה בעיה מאוד קשה. לפני שנתיים הממונה על המחוז שלמה כץ סיים את תפקידו פה והועבר למחוז אחר. לדעתי, אחת הסיבות הייתה שהוא היה נגוע בניגוד עניינים ביכולת שלו לטפל בבז"ן. המתחם הזה מייצר לנו קרוב ל- 40 אחוזים מזיהום האוויר במפרץ ואם הממונה על המחוז לא יכול לטפל במתחם, הוא לא צריך להיות הממונה, זה מנקודת מבטי. אבל הנה, לפני מספר חודשים הוא חזר ואני שואל את עצמי מה קורה פה, האם הממונה כבר יכול לטפל במתחם המרכזי שמזהם פה ללא ניגוד עניינים, האם השתנה היבט זה? זה משהו שדורש בדיקה. כי אני לא מוכן לקבל פה ממונה על המחוז שלא יכול לטפל בבז". מאוד מדאיג אותי מה שקורה ואני חושב שזה יהיה גורם נוסף בחוסר יכולת האכיפה והניטור על כל מערך המפעלים במפרץ. אני לא רואה כל מגמה של שינוי, כי רק לפני שלושה שבועות המשרד פרסם שהעלה את רף האכיפה המחמירה נגד המזהמים ב-300 אחוזים וזה אומר, שרק כשתהיה חריגה של 300 אחוזים מהסטנדרט, הם יאכפו. זה כאילו הם אומרים למפעלים: 'אתם יכולים להמשיך לזהם' וזה מדאיג מאוד. אני חושב שמערך הניטור כושל והנתונים הם לא אמיתיים, לגבי מערך זיהום האוויר בחיפה. צריך לעשות פה מהפיכה, צריך לסגור את המשרד הזה ולהקים משהו אחר. ציפיתי שאיגוד ערים להגנת הסביבה, יחד עם ראש העיר, יעשו משהו אבל היא לא עושה כלום. זה הנושא הכי מרכזי בחיפה וקליש לא עושה כלום".האן מתייחס לדליפה שקרתה לפני כמה שבועות מצינור של חבר דור כימיקלים ונכון שהעירייה שללה את רישיון העסק לצינורות, אבל האן מדבר על משהו אחר. "התושבים היו בחשש ולא ידעו מה קורה, אז תוציאי הודעות ותעדכני. אני לקחתי אנשים והגעתי לצומת, דיברנו עם אנשי המשטרה והכבאות, היה מנהל אגף הביטחון של העירייה אבל איפה ראש העיר, היא לא הייתה שם בכלל. היא לא מבינה שצריך להיות באזור עצמו כדי להבין איפה הבעיות, שלא לדבר על זה שאף אחד לא הודיע לתושבים מה קורה וזה היה דרמטי, בכל זאת דליפת גז בכל השוחות שמובילות מדור לבז"ן, היא לא הבינה שהיא צריכה לנהל את האירוע. מצד שני, היא עשתה את הדבר הנכון, לשלול את רישיון העסק לצנרת, תוך ידיעה שזה יגיע לבית המשפט. אבל גם כשמגיעים לבית המשפט צריך להגיע מוכנים. כשיונה יהב רצה לנצח את מיכל האמוניה, בשנתיים האחרונות, הוא אמר לי ולירון חנן שאם כבר יש לנו צוות מומחים, שנביא אותם ונתנו לו את כל החומרים. ישבנו איתו בכל ישיבות המטה שפעל נגד האמוניה לצורך סגירתו. הוא גם גייס פרופסורים ומומחים מהאקדמיה שפעלו יד ביד איתו והפעילו מהלך ציבורי וחומרים אקדמיים שיסבירו את רמת הסיכון של המיכל. זה מה שהיא הייתה צריכה לעשות והיא לא עשתה. ישבתי בבית המשפט ולא היה להם כלום, לא חומרים, לא דוחות, לא צוות מלווה, להגיע לבית המשפט ולחטוף מדור כימיקלים, זו חובבנות. זה חטא היוהרה וזה יושב אצל כל הצוות הבכיר שנמצא בהנהגת העיר וזה מסוכן".
מהיהירות של הצוות הבכיר האן מגיע מהר מאוד להתדרדרות שחלה בישיבת המועצה שהתקיימה בשבוע שעבר, בה עוזרו של סגן ראש העיר דוד עציוני, קיריל קארטניק נכנס לעימות עם יו"ר סיעת הליכוד שמשון עידו. מי שניסה אז להרגיע את הרוחות הוא האן. "מכות במועצת העיר, לא נתקלתי בכזה דבר, לאן הגענו? אני לא מצליח להבין לאן התדרדרה הנהגת העיר הזו, אני לא יודע מה קורה פה. אני רואה את הדיונים בוועדות ומזדעזע. בשבעת החודשים האחרונים אני מודאג לגבי מה הולך לקרות פה בארבע שנים הקרובות, מאוד מודאג".
אני מבקשת ממנו קצת אופטימיות לקראת סיום, הרי אי אפשר לסיים בנבואות זעם והאן צוחק ואומר: "האופטימיות מבחינתי הם תושבי העיר הנהדרים, אלה שלא רוצים לעזוב את חיפה, בעיקר התושבים החזקים, שחיפה חשובה להם וצריך למצוא דרך לחזק, למנף ולחבק אותם. אני חושב שצריך לקחת ויותר להפעיל את התושבים למען העיר, למרות שאני לא רואה את זה קורה ועצוב לי".
אביהו שוב מוכיח נאה דורש, נאה מקיים.בהצלחה