כל מה שלא ידעתם והתביישתם לשאול, על עבודת בני נוער בחופש הגדול, חוקים וזכויות
חודשי החופש הגדול מהווים עבור בני נוער רבים, הזדמנות להרוויח את כספם בעבודות שונות. עם זאת, רבים מהם אינם מודעים לזכויות המוקנות להם. חוק עבודת הנוער הוא חוק מגן, הבא להבטיח את זכויותיהם של בני נוער עובדים וקובע הוראות ברורות לגבי תנאי העסקתם.
במהלך חופשת הקיץ אסור להעסיק בני נוער מתחת לגיל 14. נער שמלאו לו 14 וטרם מלאו לו 15 ניתן להעסיק רק בעבודות קלות שאין בהן כדי להזיק לבריאותו ולהתפתחותו. בעבודות מסוכנות מסוימות, אין להעסיק בני נוער גם אם מלאו להם 15 שנה ולא חל עליהם חוק לימוד חובה. לגבי העסקת בני נוער בהופעה ובפרסומת ישנם כללים מיוחדים, ובעניין זה דורשת העסקת נער מתחת לגיל 15 קבלת היתר מיוחד ממשרד הכלכלה, וחלים כללים מיוחדים לעניין תנאי העסקה ושעות ההעסקה.
החוק קובע סכום מינימלי אותו חובה על המעסיק לשלם לבן נוער שעובד משרה מלאה, עד 40 שעות שבועיות, ולא יותר מ- 173 שעות בחודש. שכר המינימום לעובד במשרה חלקית יחושב יחסית לחלקיות המשרה. עד גיל 16 השכר הינו 21.45 שקלים לשעה, עד גיל 17 השכר 22.98 שקלים לשעה ועד גיל 18 השכר הוא 25.43 שקלים לשעה.
אין חובה לדרוש פנקס עבודה מבן הנוער. המעסיק נדרש להחזיק במקום העבודה צילום תעודת זהות של הנער, או של הוריו בצרוף אישור רפואי מרופא כללי, המהווה תנאי להעסקתו של הנער. מותר להעסיק בני נוער לכל היותר שמונה שעות ביום, ולא יותר מ- 40 שעות בשבוע. בני 16 ומעלה, מותר להעסיקם עד תשע שעות ביום ובלבד ששבוע העבודה לא יעלה על 40 שעות שבועיות. כלל זה לא יחול על בני נוער עובדים, אשר לגביהם נקבעו הוראות עם תנאים עדיפים, בהסכמים קיבוציים, וכן על עובדים בעלי מגבלות פיזיות, נפשיות או שכליות, המועסקים במפעלים אשר אוצר המדינה משתתף באחזקתם.
העבודה בשעות נוספות אסורה. אין להעסיק בני נוער ביום המנוחה השבועי. ליהודי יום המנוחה השבועי הוא יום שבת. בן דת אחרת יכול לבחור בין הימים שישי, שבת וראשון. איסור זה הוא מוחלט ואין אפשרות לקבל היתר להעסקת בני נוער במנוחה השבועית. לאחר שש שעות עבודה חובה לתת לבני הנוער העובדים הפסקה של 45 דקות למנוחה ולסעודה, מתוכן לפחות חצי שעה רצופה. ההפסקה היא בדרך כלל על חשבון בני הנוער ומותר למעסיק להוריד את זמן זה מהשכר. חשוב לסכם מראש ועדיף בכתב עם בני הנוער את עניין ההפסקה כדי למנוע מחלוקת.
החוק קובע כי בין השעות שמונה בערב עד שמונה בבוקר, אין להעסיק בני נוער שגילם מתחת ל- 16. בני נוער שגילם הוא 16 עד 18, ניתן להעסיק בחופשות רשמיות מלימודים עד חצות וזאת בתנאי שהמעסיק דואג להסעת העובד לביתו.
חובה על המעסיק לערוך רישום מדויק של שעות העבודה של בני הנוער, ואם רישום זה נעשה באמצעי שאינו שעון נוכחות, יש לאשר את רישום שעות העבודה בסיומו של כל יום עבודה, בחתימה של הנער והמעסיק. מומלץ לעודד את בני הנוער לערוך רישום של הימים והשעות בהם הם עובדים.
(צילום: דורון גולן)
.בנוסף למשכורת צריכים להחזיר לבני הנוער את הוצאות הנסיעה ממקום מגוריהם אל מקום העבודה ובחזרה, ואולם סכום ההוצאות שיוחזרו לא יעלה על 22.60 שקלים ליום עבודה. כל תקופת העסקתו של הנער, מחייבת תשלום שכר בעד העבודה, לרבות מה שמכונה"התלמדות" או תקופת "ניסיון". יש לשלם שכר עבור כל שעת עבודה החל מן השעה הראשונה. ימי הכנה וישיבות עבודה הם חלק בלתי נפרד מהעבודה, על כל שעה של "יום הכנה" או "השתלמות" או "ישיבת עבודה" מחוייבת בתשלום. לרבות השתלמויות לקראת קייטנות. אין להטיל על בני הנוער העובדים קנסות או עונשים. כל ניכוי מהשכר, בגין "קנסות" "נזקים" וכיוצא באלה הינו אסור.
עו"ד מימון פאר, מציין כי בני הנוער העובדים מוגנים על ידי שורה של חוקים כמו עובדים בגירים על אף שחלק מהזכויות מוגדרות בצורה מעט שונה. לדבריו, בני נוער שרואים עצמם כמי שנפגעו מהמעסיק יכולים לפנות לעורך דין לבית דין לעבודה על מנת לקבל את הזכויות המגיעות להם על פי חוק. "לבני הנוער העובדים יש קשת רחבה של אפשרויות לקבל את הזכויות שלהם", אומר עו"ד פאר, "הם נחשבים כעובדים לכל דבר ואסור למעסיק לנצל אותם על מנת לגרוף לכיסוי רווחים על חשבונם. בתי המשפט מתייחסים בחומרה למעסיקים, שפוגעים בבני נוער ולכן בני הנוער שיוצאים לעבוד צריכים לדעת מראש את מה שמגיע להם על פי חוק ולא ליפול קורבן למעסיקים נצלנים".