זמן חמין

אין דבר יותר מנחם מצלחת חמין בצהרי שבת חורפית. הנה ארבעה מתכונים לחמין, כל אחד באופן שלו, שיעשו לכם את השבת

למרות שבשבוע האחרון סבלנו ממזג אוויר שרבי שהגיע באמצע נובמבר, סוף השבוע צפוי להיות סגרירי. מיד כשמגיע הסתיו, זה הזמן להוציא את סירי החמין ולאוורר את המתכונים, כי צלחת חמין מהביל ביום קריר, הוא הדבר הכי טעים ומנחם שיש. לכבוד החורף המגיע עלינו לטובה, קבלו ארבעה מתכונים של חמין, אחד יותר טעים מהשני.

החמין שהמציאה מירי בן שושן

מירי בן שושן מקרית ביאליק המציאה מתכון משלה לחמין, שמורכב משמונה מנות, אותו היא מכינה בלא פחות משלושה סירים נפרדי. "סוד הקסם הוא שאני ממתיקה אותו עם סילאן, תמרים וצימוקים", היא אומרת.

אופן ההכנה:

בסיר ראשון מטגנים הרבה בצל, מוסיפים את הבשר עד שהוא נסגר ומעל שמים סילאן, תמרים וצימוקים. אחרי שעה על אש קטנה, מוסיפים מים כדי לכסות את הבשר וגם מרק עוף, פלפל לבן, כורכום ועוד טיפת שמן. מוסיפים תפוחי אדמה קטנים אדומים וביצים.

לא פחות משלושה סירים. בן שושן
צילום: עצמי

בסיר שני מטגנים בצל, מוסיפים כוס וחצי מים, ממלאים עוף באורז חי עם שזיפים, בשר טחון, פלפל לבן, בהרט ושמן. סוגרים את העוף ומניחים בסיר. מוסיפים חומוס שהושרה לילה קודם, פלפל לבן, כורכום, פפריקה אדומה, עוד קצת שמן, משמשים יבשים ובטטות.

בסיר שלישי מטגנים בצל, מוסיפים תפוחי אדמה קטנים ושעועית אדומה מושרית, מרק עוף, פלפל שחור, מלח תמרים וסילאן. בקערה נפרדת מניחים בשר טחון ואורז, מוסיפים מרק עוף, אגוזים, קינמון, אגוז מוסקט ושמן, יוצרים מהתערובת נקניקיות גדולות ומניחים למעלה. אחרי שעתיים, כשהנקניקיות מוכנות ומתקשות, מניחים עליהם שקית קוקי שמכילה חיטה שהושרתה יום קודם, מוסיפים מים רותחים, סחוג אדום, כמון, פלפל, כפיות דבש, חתיכות שום וקצת שמן.

מכניסים את הסיר הראשון ב-250 מעלות בתנור עד רתיחה ואז מנמיכים ל- 170 מעלות לכל הלילה. את שני הסירים האחרים מניחים כל הלילה על פלטה.

החמין של מורן פישמן

מורן פישמן מקרית חיים מגלה לנו את המתכון לחמין שלה, חמין ששייך לעדות אשכנז.

מצרכים:

בשר מספר 8 לחמין או מספר 5 או 8 שוקיים עוף, כוס חיטה מושרית / גריסים מושרים, ראש שום, 5 תפוחי אדמה קלופים, ביצים (לפי הכמות שרוצים), בצל, מלח/ מרק עוף, פלפל שחור, רסק עגבניות.

אופן ההכנה:

במחבת שמים מעט שמן ומטגנים את הבשר כדי לסגור אותו /או את העוף כדי להזהיב אותו. שמים שמן בסיר ומטגנים בצל גדול קצוץ עד להזהבה, מוסיפים את החיטה או הגריסים. לאחר מכן מוסיפים לפי הטעם מלח/ מרק עוף, פלפל, 2 כפות רסק עגבניות ומים, בערך 2 כוסות ומביאים לרתיחה.

מניחים את הבשר או העוף במרכז סיר איטי לבישול, מוסיפים תפו"א חתוכים לחצאים או רבעים. לאחר מכן מפזרים שיני שום שלמות קלופות. מעל הכל שופכים את הסיר שבו החיטה שהתבשלה יחד עם הנוזלים. לוקחים ביצים, שוטפים אותן היטב ושמים בסוף מעל הכל (אפשר גם לשים לאחר מספר שעות).

אני מפעילה את הסיר על חימום גבוה, משעות הצהריים, עד שמתחיל לרתוח ולאחר מכם מורידה לחום נמוך וכך כל הלילה.

חשוב לשמור על כמות מספקת של נוזלים, ולפי מידת הצורך להוסיף בכל פעם מים רתוחים עם מעט מלח/מרק עוף.

מתכון לחמין מרוקאי של רונית חלילוב

רונית חלילוב יודעת ואוהבת לבשל והסכימה לחלוק איתנו את המתכון שלה לחמין מרוקאי.

מצרכים:

2 בצל, ראש שום קטן שלם לא מקולף, כוס חומוס, כוס שעועית, כוס גריסים (לא חובה), תפוחי אדמה לפי מספר הסועדים, 2 כוסות אורז, 2 כוסות חיטה, בשר בקר מספר 8 שריר, או כל חלק אחר שמתאים לבישול ארוך, כרעיים של עוף וביצים.

אופן ההכנה:

את האורז והחיטה, מכניסים בנפרד לשתי שקיות קוקי ולחורר את השקיות עם קיסם שירד קצת האוויר. בשקית האורז, מוסיפים רבע כוס שמן, מלח פלפל, שתי כוסות מים על כל כוס אורז. בשקית של החיטה, מושיפים רבע כוס שמן, ש שיני שום שלמות, פפריקה מתוקה, כמון, מלח ופלפל ושתי כוסות מים על כל כוס חיטה.

אני מכינה בחמין גם קוקלות, קציצות בשר וסולת. המצרכים הנדרשים הם: 100 גר' בשר טחון, כוס סולת, 3 שיני שום כתושות, ביצה אחת, כף שמן, כף רסק עגבניות, כפית כמון שטוחה, מלח ופלפל על פי הטעם וחצי כוס מים.

מערבבים את כל החומרים ולאט לאט מוסיפים את המים בהדרגה, עד שנוצרת לעיסה יציבה ונוחה לעבודה. מניחים בינתיים בצד.

תנסו את הקוקלות של רונית. החמין של חלילוב
צילום: עצמי

מטגנים בצל עד השחמה, מוסיפים סילאן או הדבש ומערבבים. מוסיפים את הקטניות מעל את הבשר והעוף, מניחים מעל את תפו"א ולבסוף את הביצים. מוסיפים שום, תבלינים (פפריקה, כורכום, מלח ופלפל) ומים עד כדי כיסוי, מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש.

מהעיסה שעשינו יוצרים קציצות מוארכות ומניחים בעדינות מעל החמין, מבשלים עוד 10 דקות נוספות, מכסים ומכניסים לתנור ללילה בחום של 100 מעלות.

בשעות המאוחרות של הלילה, לפני השינה או בבוקר מוקדם מאוד, מכניסים את שתי שקיות הקוקי לסיר מעל הכל, מכסים ומחזירים לתנור, לפחות לעוד 6 או שמונה שעות.

החמין של אמא של שיר

שיר נשיא חולקת את המתכון לחמין של אמא שלה אסנת, אותו היא אוהבת להכין.

מצרכים:

4 תפוחי אדמה, 1 בטטה, 2 כוסות חומוס, כמה חתיכות של בשר אסדו, כוס חיטה, בצל ושום.

אופן ההכנה:

את החומוס משרים כשעתיים במים חמים ואת החיטה שוטפים. מניחים את הסיר על הגז, על אש נמוכה, שמים קצת שמן ומוסיפים בצל גדול חתוך גס לרצועות, שלוש שיני שום, מוסיפים את החומוס שיכסה את תחתית הסיר. מוסיפים תפוחי אדמה, בטטה, בשר וביצים ומכסים עם מים עד הסוף.

אני לוקחת כוס ושמה בה מרק עוף, מרק בצל, אריסה, פפריקה, מלח, כורכום, קצת כמון ופלפל לבן , מערבבים את הכל עם קצת שמן, שופכים אל הסיר ומערבבים.

ללקק את האצבעות. החמין של משפחת נשיא
צילום: עצמי

את החיטה עושים אותו הדבר, שמים את החיטה בשקית קוקי, מוסיפים שתי שיני שום ואת כל התבלינים ששמנו בסיר, מוסיפים לשקית קוקי עם רבע כוס שמן. מוסיפים מים ומניחים את השקית בתוך הסיר, שעה על אש נמוכה. אחר כך מכניסים לתנור, 130 מעלות עד הבוקר.

אודות הילה מלמד

אולי יעניין אותך גם?

שוקולד טופי אנגלי, פשוט קל להתאהב בו

שוקולד טופי אנגלי אין ספק שמדובר באחד הממתקים וחטיפי השוקולד האהובים ביותר, ילדים וגם מבוגרים …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *