"יש את הוויז'ן שעדיין לא הגעתי אליו"

אחרי שפתח בתי ספר לאיפור בבני ברק ובקייב, חולם יוסי ביטון על מרכז יופי רוחני בחיפה, שישלב את השלום דרך האומנות

יוסי ביטון לא עוצר. הוא מגשים עוד ועוד שאיפות ורצונות, אבל עדיין מחפש את הוייז'ן עליו הוא חולם. כבר מזמן שהוכתר כאומן של איפור, הוא מסתכל על כל מאופרת כקנבס חלק, עליו הוא מצייר יצירות אומנות וזה בהחלט בא לידי ביטוי.

אלו החיים שלי. יוסי ביטון
צילום: יניר סלע

אחרי שהפך למאסטר בעולם האיפור, השיק בית ספר וליין של מוצרים איכותיים לאיפור, ביטון פתח לאחרונה בית ספר לחרדיות ואף השיק סניף בקייב, שם גילה, יש ביקוש למוצריו. כל זה עדיין לא גורם לא להירגע, הוא יודע שיש לו חזון אותו הוא יגשים בסופו של דבר, הוא גם יודע, שיש לו עוד כמה תחנות בדרך.

ביטון (45) נולד בצפת כבן בכור לדניאל ומישל, ואח למיקי ואודליה. עד כיתה א' התגורר עם הוריו בצפת, אולם אז החליטו הוריו לטוס לצרפת. קבלת הפנים הרכה לה ציפו הוריו נתקלה בקשיים והמשפחה נאלצה להתחיל מחדש. "לי היה מאוד קשה עם השפה, הייתי בעולם שאני לא מכיר, לא היה לי טוב שם", הוא מספר. "הייתי בן תשע, כשאמא שלי שלחה אותי עם סל וכמה פרנקים לקנות בגט. למטה ברחוב, הרגשתי שערבים זיהו שאני יהודי. כשהגענו למעבר חציה וראיתי שהם לא חוצים, הבנתי שהם מחכים שאני אעבור, אז קלטתי שהם זוממים משהו. חציתי את הכביש ואחרי העץ הם תקעו לי סכין בגב והכניסו אותי לסמטה צדדית. הייתי מאוד מבוהל, חשבתי שהם עומדים לרצוח אותי, לדקור ולעזוב אותי בסמטה. הם התחילו להתווכח, לא הבנתי מה הם אמרו בערבית, אבל בשניה האחרונה, אחד מהם פתח את הארנק לקח את הכסף והם ברחו".

התקרית הזו היממה את כל המשפחה ואחרי שנולדה אחותו, חזרה המשפחה להתגורר בצפת, אך לא לאורך זמן. המשפחה עברה לתל אביב בעקבות מקום עבודתו של אביו, שם למד ביטון בתיכון. "הייתה לי סחרחורת מכל המעברים, אבל זה תרם לי המון לאמנות, לפתיחות, הרחבתי את האופקים, ספגתי המון תרבות והתמודדתי בכל פעם עם חברה אחרת. אמנם היה לי קושי בשפה העברית, כי כל הזמן הזיזו אותי, אבל גם זה הסתדר בסוף".

אחרי הצבא נרשם ללימודי אדריכלות, ובינתיים, עד שיתחילו הלימודים נרשם לכמה קורסים, ביניהם גם קורס איפור מקצועי. האומנות הייתה בנימי נפשו, הוא למד אומנות בבית הספר וצייר את חבריו על קירות בצבא. "שבועיים אחרי תחילת הלימודים התחלתי לקלוט מה זה איפור", הוא נזכר ומספר שחשב להתפרנס מאיפור בזמן לימודי האדריכלות.

אומן איפור. יוסי ביטון
צילום: יח"צ דג הזהב

"כשאני מאפר, אני מרגיש את הפנימיות של האישה בצורה אחרת", הוא מסביר. "אני מרגיש את הנשים דרך הפנים שלהן. הרגשתי שכל אישה שמתיישבת על הכיסא מולי, מקבלת ממני מתנה מסוימת, אבל לא מתנה חומרית, כי להרגיש יפה זו מתנה ואת משדרת את זה מבפנים. נפל לי האסימון ואמרתי לעצמי שאם יש לזה כאלה עוצמות, זה מה שאני רוצה לעשות בחיים שלי ואני הולך עם זה עד הסוף".

ביטון ביטל את לימודי האדריכלות כדי להתמקד באיפור. חודש לאחר מכן הוצעה לו משרד בבית הספר לאיפור. השלב הבא היה לטוס לפריז עם מי שהייתה בת זוגו והפכה לאישתו, ליז. השניים נסעו לצרפת, ולנו אצל קרובי משפחה בזמן שביטון למד. "למדתי בבית הספר של כריסטיאן שובו, אחד המאפרים הגדולים של הוליווד שפתח בית הספר בבולבר רוסמן ליד מגדל אייפל בפריז. למדתי שם טכניקות ודיוקים, משהו אחר לגמרי ממה שיש פה בארץ. ההתייחסות לאיפור כאמנות, הדיוק, הפיסול. התחברתי למקצוע בצורה אחרת ממה שקיבלתי בישראל. חזרתי לארץ עם ידע, עם פאשן ועם דחף להראות שעולם האיפור הוא משהו אחר. כל מה שהיה פה בארץ היה בחיתולים, הרגשתי שיש לי מה לתת, מה לתרום, ראיתי זווית אחרת לעולם היופי".

כשחזר לישראל המשיך ללמד איפור ובמקביל איפר כלות, עבד עם סלוני כלות ובעיקר התפתח. לפני כמעט שני עשורים השיק את בית הספר לאיפור ומאז הפך למותג. עם השנים, הבין שהמוצרים איתם הוא עובד לא מותאמים לאקלים הישראלי והחליט להיכנס לתחום.

אחרי שנסע לתערוכת האיפור הגדולה ביותר שהתקיימה באיטליה, התחבר למפעל לאיפור, והחל לייבא את המוצרים לישראל. המוצרים של ביטון הפכו להיות מבוקשים יותר ויותר וביטון שם לב שכל מוצר שהוא מביא, נחטף מהמדף. הסדרה זכתה לשם בי קוסמטיק, מתוך השקפת עולמו הרוחנית של ביטון. "להיות חלק מהיקום, הרי אנחנו חלק אחד מהשלם וזו בדיוק התפיסה שלי, זה אני. לקחתי את זה ומשם נולד בי קוסמיק".

להרגיש יפה זו מתנה. ביטון
צילום: יח"צ דג הזהב

הוא  עדיין מאפר, למרות המעמד אליו הגיע ולדבריו הוא אוהב לאפר וימשיך תמיד לעשות זאת. "המתנה הזו שאני נותן, מעניק את הדבר הזה הלאה וכשאישה תסתכל על עצמה במראה ותרגיש יפה, זה בשבילי האיפור ואת זה אמשיך תמיד לעשות, זה ממלא אותי וזה חלק בלתי נפרד ממני".

התחום שלו כל הזמן מתחדש וגם הוא, מחפש כל הזמן לחדש ולהתחדש, גם בבתי הספר לאיפור שלו ברחבי הארץ. "אנחנו ניזונים מקהל חדש, משהו שמאוד בולט לאחרונה, זה מגוון האנשים שמגיעים לשבת בכיתת לימוד. בעקבות קיבוץ הגלויות הזה מגיעים אנשים שונים לכיתת לימוד וזה הקונספט. דרך השוני אנחנו מוציאים את היופי. לא שמגזר אחד מגיע ולומד רק מה שמתאים לו, אלא בכיתת לימוד תמצאי מוסלמית, חרדית, אתיופית ורוסיה, וזה מאוד בולט בשנה האחרונה. אנחנו רואים קבוצות שיותר מגוונות וסביב זה מלמדים. מצאתי את עצמי משנה את תוכנית הלימוד ואת המוצרים והגוונים בגלל הרב גוניות הזו".

אחרי שזיהה את הצורך, השיק לפני כשנה וחצי בית ספר לאיפור למגזר החרדי, שם גילה ביטון, שהנשים מאוד אוהבות להתאפר. "היה ביקוש ללמוד את שיטות הלימוד שלי והכשרתי כמה מדריכות שיעבירו שיעורים, כי אני לא יכול ללמד שם, בגלל שאני גבר, אבל בית הספר עובד ממש טוב. אנשים נמשכים לאומנות מהמקום הרוחני דווקא שאני מציג, לא כל אחד מזהה את זה, כמו למשל המגזר הערבי, הם מזהים משהו מיוחד, אבל הם לא יודעים להסביר. אנשים יותר רוחניים יכולים להרגיש את זה וזה מה שקרה בבני ברק".

השלב הבא היה לצאת מגבולות ישראל ולביטון זה קרה ממש במקרה. אחד מהזכיינים שלו הוא בעל מתחם לקוסמטיקה בקייב. "הוא החליט שבתוך המתחם הוא צריך גם כיתות ללימוד איפור. הוא פנה אלי ואמר לי שבקייב מאוד מעריכים את כל מה שישראל עושה בתחום היופי וכשהם ראו את שיטות הלימוד שלי והעבודות המיוחדות, הם הבינו שאין להם את זה ופשוט ביקשו להפעיל שם בית ספר עם ליין המוצרים ושיטות הלימוד שלנו. נסעתי לשם, הכרתי את צוות ההדרכה שגם הגיע לישראל ללמוד את התהליך, במשך שנה שלמה".

למרות כל ההצלחה, מבחינתו, ביטון רחוק מלעצור, יש לו עוד הרבה דברים לממש. "יש לי וויז'ן שעדיין לא הגעתי אליו, אבל הוא כל כך רחוק אז בדרך מגיעים החלקים שלו. יש לי עוד הרבה דברים שאני מרגיש שלא מימשתי. בתקופה האחרונה אני מרגיש שאני צריך לעשות משהו בעיר התחתית, לקחת מבנה לשימור, עם אמנות וגלריה עם אופנה וכל הביוטי, שיהיה בו סטודיו גדול לצילומים ומכללה לשיער, איפור וסטיילינג. אני רואה בזה משהו גדול בחיפה, משהו שיוכל לעשות שלום דרך האמנות. אני רוצה להשאיר חותם כזה, שאנשים יגלו את האומנות דרך הרוחניות. לא כולם משתמשים באומנות למטרה השורשית, כי דרכה אפשר להגיע לכאלה ניואנסים. הרי העולם כל כך מדויק ובאומנות, כשאת מציירת או בונה סטיילינג יש דיוקים כאלה. יש כאלה שעושים מזה כסף, אבל אצלי זה אחרת, אני רוצה להגשים את זה וזה קשה, אבל אני על זה, אלו החיים שלי".

אודות הילה מלמד

אולי יעניין אותך גם?

זהבה הר אדיר- בשביל הבריאות

"נפש בריאה בגוף בריא" זו לא עוד סיסמה, אלא דרך חיים שיש ללמוד אותה כדי …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *