הילדות במוסד לילדים, העבודות המזדמנות מגיל שמונה והגשמת החלום להיות רופאה בכירה. סיפורה של ד"ר מלכה יהלום מקרית ביאליק, הרופאה ראשונה במזרח התיכון שהשתילה קוצבי לב
ד"ר מלכה יהלום היא רופאה מעוררת השראה. בשיחה שקיימתי איתה השבוע זכיתי להכיר אישה מרתקת, שמדברת בשפה עשירה, מעט תנ"כית אפילו, ומדבריה ניכרת אהבתה הרבה למקצוע הרפואה, ללימודים, ואהבת הארץ.
סיפורה מעורר ההשראה של הקרדיולוגית המומחית במכבי שירותי בריאות מקרית ביאליק, החל בגיל שלוש, אז התגוררה יחד עם אחיה במוסד של "ויצו" ביפו, לילדים עד גיל שש, מה שלימים הפך לבית השאנטי.
צילום: עצמי
יהלום ואחיה הגיעו למוסד בגיל שש לאחר מות אביה, אז העבירה אותם אמם לבית היתומים של המזרחי ברמת גן. שנתיים לאחר מכן, כשהיא בת שמונה בלבד, בהיותה תלמידה בבית חינוך בתל אביב, היא החלה ללמד אחר הצהרים שעורים פרטיים בחשבון וסייעה לתלמידים מתקשים להכין שיעורי בית. את הכסף החלה לחסוך בבנק הדואר, כי כבר אז ידעה שהיא רוצה ללמוד באוניברסיטה , להגשים את חלומו של אביה, להיות רופא.
"כשהייתי ילדה, הייתה רופאה בקופת החולים שהרשימה אותי ביחס למטופלים וגם זה השפיע על חלומי להיות רופאה", היא אומרת השבוע. במשך רוב שנות ילדותה עבדה בזמן חופשת הלימודים פ"ח בילדותה שהרשימה אותה ביחס שלה למטופלים וגם זה השפיע על חלומה להיות רופאה, במשך שנים רבות בעת חופשת הלימודים בקיץ היא עבדה בעבודות שונות, כשהמטרה שעומדת לפניה, היא ללמוד רפואה.
צילום: מכבי שירותי בריאות
יהלום החלה ללמוד רפואה בגיל 19 באוניברסיטת ירושלים, עבדה כרופאה קרדיולוגית ובהמשך הקימה את יחידת קוצבי הלב והייתה לאישה הראשונה במזרח התיכון אשר השתילה קוצבי לב קבועים. לימים ד"ר יהלום הגשימה את חלומה, היא נשאה בכבוד את תואר דוקטור לרפואה מהאוניברסיטה העברית בירושלים, דוקטור למדעים מהטכניון ומומחית לקרדיולוגיה: אלקטרופיזיולוגיה וקוצבי לב. בבית ספר היא ישבה ליד חברתה לכיתה, לימים נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש, שהמליצה עליה להדליק משואה ביום העצמאות.
כשסיימה את לימודיה בירושלים, הייתה לה אפשרות לבחור אם לגור בחיפה או בקריות והיא בחרה בקרית ביאליק. "זו עיר שיש בה מעלות ומורדות, רחובות יפים ועץ נושק לעץ", תיארה את העיר בה היא גרה. לדבריה, כשהיא מתעוררת מוקדם בבוקר היא נהנית לקרוא, תוך שהיא צופה אל השדרה מחלון ביתה.
לימים נישאה לעו"ד דן יהלום, מי ששימש במשך שנים כיועץ המשפטי של עיריית קרית ביאליק ונפטר לפני כשנתיים. שני בניה, הלכו בעקבות אביהם ועוסקים כיום בעריכת דין.
ד"ר יהלום היא אישה של הדור הוותיק יותר, והיא מדברת בכבוד וערגה על השפה העברית. "אני חושבת שאין בהיסטוריה האנושית עם שחזר לארצו כמו העם היהודי, ספרות התורה היא מקור אנושי ותרבותי שלא ישווה באף עם". היא זוקפת את ידיעותיה בתנ"ך ואהבתה לשפה העברית למוריה בעירוני א' בתל אביב, שם למדה בנעוריה. "המורים שלי דרשו ללמוד הכל בעל פה והלימודים האלו נשארו עבורי נכסי צאן תורה", היא אומרת.
סיפורה של ד"ר יהלום מגיע לנקודת השיא כאשר בשנת 1980 היא זכתה להיות הרופאה הראשונה במזרח התיכון, שהשתילה קוצבי לב קבועים במטופלים. כיום לאחר קריירה רפואית מרשימה, כשהיא מביטה לאחור ממרום ניסיונה, היא אחראית על למעלה מ-3,000 השתלות קוצבי לב מוצלחות.
"הייתה לי הזכות להקים את יחידת קוצבי לב בבית החולים בנהריה ובמשך 35 שנה ניהלתי את היחידה", היא אומרת. "אני משתדלת לנהוג באנשים כפי שהייתי רוצה שינהגו בי ולכן נוהגת במטופלים שלי בכבוד רב".
במירוץ השנים ד"ר יהלום דאגה לבקר פעמים רבות בבית השנטי, שם נפגשה מספר פעמים עם מנהלת המוסד, הגברת שפרה הרשלר. בעת עבודתה כרופאה שימשה כאחראית על בני נוער, שבאו ללמוד ולהתרשם. כמו כן, היא העבירה הרצאות בנושאים הקרובים לליבה ומניסיונה האישי, ובכך נתנה תקווה לבני נוער הנמצאים בתחילת דרכם ויכולים לשאוב ממנה השראה. כיום היא תורמת מזמנה הפנוי, לבני נוער במצוקה בקרית ביאליק ומסייעת להם ככל יכולתה. "אני אסירת תודה שזכיתי לעסוק במקצוע עליו חלמתי, זוהי זכות גדולה עבורי להרצות בפני בני נוער שחולמים בגדול".