צוות מחלקת אף אוזן וגרון של כללית גילה סוללת מכשיר שמיעה בעומק אוזנה של מטופלת ומנע נזק בלתי הפיך
למחלקת אף אוזן וגרון של כללית בקרית בריאות זבולון פנתה מטופלת שמרכיבה זוג מכשירי שמיעה והתלוננה על תחושת אטימות באוזניים. בבדיקה שערך מנהל המחלקה ד"ר אבנר ברקוביץ, נתגלתה הצטברות של שעווה רבה בתעלות השמע החיצוניות משמאל ומימין. לאחר פינוי השעווה הופתעו המטפלים בזבולון לגלות גוף מתכתי נוצץ נעוץ בחוזקה בין דפנות התעלה. הגוף הזר נשלף בקושי רב, ללא כל פגיעה בעור התוף. לתדהמת הצוות, הגוף הזר התגלה כסוללת כפתור של מכשיר השמיעה. למטופלת לא היה מושג כמה זמן הוא היה באוזנה וכיצד הגיע לשם.
צילום: דוברות כללית
לאחר תחקור התברר שכדי להפסיק את פעולת מכשיר השמיעה יש לשלוף חלקית את הסוללה מגוף המכשיר, שהינו מסוג המוצמד מאחורי האוזן ואינו בא במגע ישיר עם תעלת השמע החיצונית. ככל הנראה, הפכה המטופלת בטעות את המכשיר, כך שבית הסוללה כוון לתעלת השמע וכך הכניסה אותו לתוך אוזנה במקום את האוזנייה. כתוצאה מפעולה שגויה זו החליקה הסוללה לתעלת השמע.
ד"ר ברקוביץ מציין כי למזלה של המטופלת, אותרה הסוללה בטרם נגרם נזק משמעותי לאוזן. סוללות הכפתור המזינות את מכשירי השמיעה מורכבות מאנודה, בדרך כלל אבץ, וקטודה המושרית בתמיסה בסיסית, בדרך כלל אשלגן הידרוקסי. זליגה של החומר הבסיסי לסביבתו עלולה לגרום לפצע כוויה ואף לחירור עור התוף. מסיבה זו, יש להרחיק את הסוללה מן הגוף במהירות האפשרית למנוע נזק. יתכן שדווקא נוכחותה של שעווה רבה היא שמנעה את הנזק כי היא עטפה את הסוללה.
צוות אא"ג בזבולון מבקש להגביר מודעות לסכנה האפשרית ולהקפיד להכניס לאוזן את מכשיר השמיעה בכיוון הנכון ואם מסתבר שסוללה חסרה או נעלמה ויש חשד כי חדרה לאוזן, חשוב להגיע מיד לבדיקה.