כוחו של חיוך

זה עשור שד"ר צח שרוני מחיפה עוזב את הקליניקה הפרטית שלו על הכרמל וטס לארצות שכוחות אל, כדי לנתח ילדים שנולדו עם שפה שסועה. "אנחנו מצליחים לאפשר לילדים לחייך, זה אושר גדול"

כבר עשר שנים שד"ר צח שרוני (46), מחיפה, עוזב את עבודתו בקליניקה הפרטית במרכז הכרמל, ואת עבודתו בבית החולים רמב"ם וטס יחד עם משלחת גדולה של אנשי צוות מרחבי העולם, לנתח ילדים במקומות נידחים בעולם, במסגרת התנדבותו בארגון "Operation Smile".

כבר שהיה מתמחה צעיר במחלקת פלסטיקה בבית החולים ברמב"ם, בחר ד"ר שרוני להצטרף לארגון שמטרתו לאפשר לילדים בעלי שפה וחך שסועים לחייך. "הבחירה בהתנדבות בכלל כחלק קבוע מהחיים, היא בזכות אדם אחד ששמו ד"ר ביל מגי, שהקים את עמותת operation smile לפני 40 שנה, ועדיין עומד בראשה", הוא מסביר. "ד"ר מגי מעביר הרצאה לרופאים צעירים, בה הוא מסביר בפשטות שאנו, הפלסטיקאים, קיבלנו במתנה את היכולת לבצע שינוי גדול כל כך בפנים ובחיים, של הילד שנולד עם שפה שסועה, ואת המתנה הזאת חובה עלינו לחלוק עם ילדי כל העולם. קשה מאד להישאר אדישים, או לא להסכים עם האדם הזה, אשר מקדיש את כל חייו לילדים עם שפה שסועה בכל העולם, ואני משער שכל מי ששומע אותו ממשיך להיות פעיל בארגון הזה כל חייו".
ד"ר שרוני, נשוי ואב לשלושה ילדים, הוא כירורג פלסטי בכיר, שנולד וגדל בחיפה. הוא למד בטכניון ובעל קליניקה פרטית לכירורגיה פלסטית, אליה מגיעים אנשים מרחבי הארץ, הרבה בזכות השיטה באמצעותה הוא מבצע ניתוחי אף, השיטה הפתוחה. לדבריו, ההתמקצעות בשיטה זו התאפשרה בעקבות ההתמחות בניתוחי שפה וחך שסועים. "קיבלתי כמה הצעות לעזוב את חיפה ולפתוח קליניקה בתל אביב, אבל נכון להיום אני לא עוזב את העיר, חיפה עיר מאוד יפה, ואני מאוד אוהב אותה".

קיבלנו במתנה את היכולת לבצע שינוי גדול. ד"ר שרוני
צילום: יח"צ

Operation Smile הוא ארגון אמריקאי, המגייס מנתחים פלסטיים מכל העולם למשלחות סיוע לכארבעים ארצות נזקקות. במשלחת יש רק שני רופאים ישראליים, אחד מהם הוא ד"ר שרוני. המטרה היא להביא חיוכים לאלו הסובלים ממומים מולדים, בעיקר בשפה ובחך. "מדובר בקבוצה מדהימה של כירורגים, מרדימים, רופאי ילדים, רופאי שיניים, אחיות, טכנאים, צלמים ועוד, המוטסת למשלחת במקומות נידחים, לשבועיים אינטנסיביים של ניתוחים וטיפולים בסובלים ממומים אלו. הארגון עובד ברציפות כבר 40 שנה, ומממן עשרות ניתוחים. בדרך כלל הממשלה המקומית מפנה את אחד מבתי החולים הציבוריים, והארגון מצייד כחמישה חדרי ניתוח, שעובדים במקביל ללא הפסקה במשך כל השבוע. בכל חדר מבוצעים כחמישה ניתוחים ביום, ובסך הכל מנותחים כמאה מטופלים בזמן פעילות המשלחת, העבודה אינטנסיבית בימים אלה, במשך  כ-12 שעות ביום, כשקודם ממיינים את הילדים לפי מקרי הדחיפות ומצבם הבריאותי, במידה ובריאות הילדים לא מספקת לא נוכל לנתח אותם".

במהלך השנים ניתח ד"ר שרוני כמות בלתי נתפסת של ילדים וקשה לו לזכור את כולם, אבל יש מקרים שהצליחו להישאר בלבו. "כמות המנותחים, במהלך השנים היא עצומה ואני לא זוכר כל ילד ומקרה שניתחתי, אך היה מקרה אחד שזכור לי במיוחד. קיבלתי פנייה מאבא של ילדה שנולדה באתיופיה, שבאותו הזמן למד בבלגיה. הוא פנה אלי ישירות אחרי חיפושים בגוגל, כשגילה, בזמן ששהה בבלגיה שבתו נולדה עם שפה וחך שסועים. הוא סיפר לי את הסיפור שלה ושאל אם אוכל להגיע לאתיופיה לנתח אותה. חצי שנה לאחר מכן ניתחתי אותה, זה גם המקרה היחיד מכל המשלחות, בו שלחו לי תמונה שלה כשהיא הייתה בת ארבע בערך וכבר נראתה ילדה רגילה לחלוטין".

אז מה גורם לרופא מכובד בקהילה לעזוב את מטופליו ולנסוע למדינות שכוחות אל כדי לטפל באותם ילדים? כנראה שהסיפוק בעבודה, שגורמת לו להמשיך בהתנדבות.
"הניתוח הוא לא מורכב יחסית, אבל נותן סיפוק גדול למנותח ולמנתח, כששיפור הנראות של הילד היא מיידית. אנחנו מצליחים לאפשר לילדים לחייך ובסוף, כולם מחייכים, המנותחים והמנתחים, זה אושר גדול. לפעמים ילדים שנותחו בגיל צעיר, כשהם מגיעים לגיל 16-17, יש צורך בניתוחי אף, ניתוחים מורכבים וקשים הרבה יותר, בהם משתמשים בחלקים מהאוזן וצלע, על מנת לבנות אף מחדש ולשפר את הנראות מבחינה אסתטית".


אודות בת-אל הרמן

אולי יעניין אותך גם?

מימוש זכויות רפואיות שלבקת חוגרת הרפס זוסטר

מעטים מכירים או שמעו על מחלת שלבקת חוגרת או הרפס זוסטר, אך מי שחלה במחלה …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *