החיים שאחרי ניתוח לב

ניתוחי לב הם מהמורכבים שבניתוחים והם בפירוש מצילי חיים. הכתבה תעסוק בשלבי התמודדות והתאוששות לקראת החיים החדשים אחרי ניתוח לב.

הלב הפועם

הלב הוא איבר המעניק חיים וחייב לתפקד בצורה המיטבית ביותר. אנשים הסובלים מבעיות תפקודיות בלב נמצאים לרוב בסיכון גבוה. תפקוד לבבי שאינו תקין יכול להיות כתוצאה ממחלה, עישון, תזונה לקויה, חוסר בפעילות גופנית וכיו"ב. כאשר אחד מעורקי הלב נסתם, החולה עלול לקבל התקף לב ויש לשחרר את הסתימה מיד. ניתוח לב פתוח הוא ניתוח נפוץ ומורכב המתבצע במקרים כאלו. שחרור חסימת העורקים והרחבת כלי הדם נעשים באמצעות מעקף. הניתוח נעשה דרך החזה ובמהלכו המטופל מחובר למכונת לב ריאה. זהו ניתוח הנמשך יותר מ-10 שעות, וההחלמה ממנו יכולה להימשך יותר משנה. לאחר הניתוח חייבים להיות במעקב ולהימנע ממאמץ גופני עד לחזרה מלאה לשגרה.

הלב מתאושש

ישנם מספר סוגים של ניתוחים המצריכים התאוששות והחלמה ארוכה: ניתוח מעקפים, ניתוח מסתמים, השתלת קוצב לב והשתלת לב. ניתן לעשות צנתור במקרים מסוימים אך כל מקרה לגופו. לאחר ניתוח לב, מאושפזים בטיפול נמרץ במשך יומיים ועוד כ-3 ימים במחלקה. ההחלמה הראשונית לוקחת כחודש וחצי בהתאם למצב המטופל וגילו, וניתן לחזור לעבודה לאחר כחודשיים. למרות זאת, ההחלמה צריכה להיות מבוקרת לאורך שנה ואף יותר.

בביקורת הראשונה הרופא יבדוק את הצלקות ויבחן אם חלילה יש סיבוכים. הוא יעקוב אחר לחץ הדם ויבדוק סימנים נוספים. הסיבוכים לאחר ניתוח כזה עלולים להיות שבץ מוחי וכשל כלייתי. כמו כן, ישנם מטופלים הסובלים מבעיות קלות יותר כמו חוסר תיאבון ועצירויות. כדי להחלים מהר, מומלץ לעשות הליכות בשלב הראשון של ההחלמה. הן מונעות סיבוכים, קרישי דם בגפיים התחתונות, דלקות ריאות והתקף נוסף. מומלץ לבצע את ההליכה באופן הדרגתי ולא להעלות את משך ההליכה ואורכה בבת אחת. ניתן גם לשחות לאחר חודשיים אך פעילות כוח והרמת משקל כבד אסורה בחצי השנה הראשונה של ההחלמה. מומלץ גם להשתמש בחגורת חזה במשך כחודש כדי למנוע כאבים באזור הניתוח. כמו כן, הנהיגה מותרת רק חודש וחצי לאחר הניתוח.

הלב משתקם

מנותחי לב זכאים לשיקום באחד ממרכזי שיקום הלב. הם זכאים לאחר האשפוז להבראה של 5 ימים במוסד שיקומי, עם ליווי של צוות סעודי ורפואי וקבלת הדרכה לחזרה לחיים נורמטיביים. בנוסף, במשך 9 חודשים המטופלים זכאים לסיוע של דיאטנית, פיזיותרפיה, ייעוץ ובקרה רפואית במכון לשיקום הלב. יש לשמור על תזונה נבונה גם לאחר השיקום ולהקפיד לא לעלות במשקל. ניתן לקבל סיוע מדיאטנית בקהילה המתמחה בטיפול לאחר ניתוחי לב. במידה ונוצרות בצקות ברגליים בעקבות הנוזלים יש להיעזר בגרביים אלסטיות. כמו כן, מומלץ לא לעשן ולהימנע מקפאין,  להניח את הראש על כרית בלילה וליטול תרופות קבועות. ישנם מטופלים החשים דיכאון בתקופות שונות לאחר הניתוח. אין להתמהמה ולחכות שזה יעבור – יש לפנות לקבלת עזרה נפשית בקהילה.

אודות כתב מקומי

אולי יעניין אותך גם?

מתנות יוקרתיות – מארזי השוקולד לאירועים מושלמים

שוקולד פרלינים מהווה חלק מהאמנות של עולם השוקולד. מארזי פרלינים הפכו לסמל של יוקרה בכל …

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *