בבית החולים רמב"ם נחנך שירות לטיפול בבעיות קשות במערכת העיכול על ידי השתלת צואה. לפני שאתם מעקמים את האף, רק תדעו שהתוצר הסופי לא מזכיר את המקור
צילום: פיוטר פליטר
תכירו את מר קלוסטרידיום דיפיציל, זהו חיידק שגורם לשלשולים מרובים ופגיעה קשה באיכות החיים ואצל קשישים או אנשים שסובלים ממחלות נוספות גם יכול להיות מסכן חיים.
הרפואה מנסה להתמודד עם המחלה הזו עשרות שנים, אבל ככל שמטפלים יותר באנטיביוטיקה החיידק נעשה עמיד יותר והזיהום חוזר. בשנים האחרונות התברר שהדרך להתמודד עם החיידק היא לגרום למיליוני החיידקים שבמערכת העיכול להיות באיזון. לצד ה"טוב" של החיידקים הנחוצים לנו במערכת העיכול קוראים "מיקרוביום", וכאשר המיקורביום מאוזן, החיידקים כמו הקלוסטרידיום יכולים לגרום לפחות נזק.המטרה לשמור על סביבת מיקרוביום מאוזנת.
אחת מדרכי הטיפול שנועדו להחזיר את האיזון במערכת העיכול, ושנכנסה לשימוש במרכזים רפואיים מובילים בעולם היא השתלת מיקרוביום, כלומר: העברה של חיידקים טובים מאדם בריא.
מחקרים מוכיחים שטיפול בזה משיג 90% הצלחה בזיהום חוזר בקלוסטרידיום– הרבה יותר מטיפול אנטיביוטי אגרסיבי שהוא בנוסף פוגע עוד במיקרוביום ובאיזון הטבעי שלו במערכת העיכול.
את המיקרוביום, אותם חיידקים טובים, מפיקים מצואה של אנשים בריאים אשר תורמים את המיקרוביום שלהם לטובת טיפול בחולים. מדובר בטיפול מאושר על ידי משרד הבריאות, ואחת הדרכים לצרוך את המוצר המבריא הזה, היא על ידי בליעת קפסולות. אין ספק שטיפול מסוג זה הוא קשה קצת לעיכול, אך זהו טיפול פשוט, והדרך שבה הוא מתבצע פשוטה ואסתטית.
צילום: פיטר פיולטר
ברמב"ם מייצרים את הקפסולות מתרומת צואה מאדם בריא, שעבר סינון קפדני לבדיקת ההיסטוריה הרפואית שלו. את המוצר הגולמי מעבדים ומנקים והופכים לקפסולות לבנות תמימות למראה, שמכילות אבקה שלא מזכירה בשום דרך, אופן וריח את חומר הגלם המקורי – אך מכילה בתוכה מיליוני חיידקים טובים שמטרתם להחזיר את האיזון למערכת העיכול הפגומה של החולים.
לאחרונה אושפזה בקריה הרפאית רמב"ם אישה בת 85 שסבלה מאירוע חוזר שלישי של זיהום בקלוסטרידיום לאחר טיפול אנטיביוטי כושל. החולה נטלה קפסולות שיוצרו בקריה הרפואית ברמב"ם , עם אותם חיידקים טובים ולאחר מספר ימים שוחררה לביתה ללא שלשולים, חשה בטוב, וללא תופעות לוואי כלל. "אנו מתחילים עידן חדש ברמב"ם בהתמודדות עם חיידקים עמידים", אומרים ד"ר מילנה פיטשני, החוקרת העומדת בראש השירות יחד עם ד"ר חגי בר יוסף ממחלקת גסטרו.