לא פחות ממקצוע, חשבונאות היא שפה. על מנת ליצור התייחסות זהה לכלל המושגים ואחידות במבנה הדוחות הכספיים של עסקים שונים, שפת החשבונאות מושתתת על שורת הנחות ועקרונות אשר תקפות עבור כולם. בכתבה הבאה נציג על קצה המקלדת כמה מההנחות והעקרונות של עולם זה, בתקווה להפוך את החשבונאות לשפה מעט יותר מובנת.
הכירו הנחות בסיסיות בעולם החשבונאות
מטרת החשבונאות היא ליצור שפה משותפת בדוחות הכספיים של מכלול החברות, אשר תאפשר התמצאות בסעיפים השונים. זאת שפה מורכבת למדי, לכן לא פלא שצריך לעשות תואר ראשון בחשבונאות בשביל "לדבר" אותה באופן שוטף. בכדי לסבר את האוזן, נציג כמה מהנחות הבסיס של תחום זה:
הנחת העסק החי קובעת מספר פרמטרים לבחינת המשכיותו של העסק והאם הוא מצליח להתקיים כלכלית לאורך זמן. ישנן מספר נורות אזהרה להיתכנות המשכיות זו, כגון תזרים מזומנים שלילי לאורך תקופה, תלות כלכלית בפרויקטים עתידיים מעורפלים ועוד.
הנחת הישות החשבונאית הנפרדת מבדילה בין בעלי המניות לחברה בע"מ, וגורסת כי אלו יחידות חשבונאיות ומשפטיות נפרדות זו מזו.
הנחת יחידת המדידה הכספית והנחת תקופת המדידה החשבונאית עושות סדר בכלי המדידה של הדוחות. הן קובעות את יחידת המטבע, בה נעשה שימוש בדוחות באופן קבוע, ואת מבנה הדוחות כך שיותאמו להשוואה בין תקופות שונות ולחלוקה מתאימה לזמנים שונים – רבעוני, שנתי וכיו"ב.
התוודעו לעקרונות הבסיסיים
נוסף על הנחות הבסיס, קיימים גם מספר עקרונות חשובים בדוח החשבונאי. הנה כמה מהם:
עקרון הרלוונטיות קובע, כי בדוח יוצג כל המידע הרלוונטי ורק הוא, ככל הניתן, על מנת למנוע הצפת נתונים, וכדי לאפשר קריאה יעילה של הדוח.
עקרון השמרנות מבקש למנוע הצגת מידע שאינו ודאי בדוח.
עיקרון הניטרליות אומר כי יש להציג את הנתונים בדוח באופן ניטרלי, ללא התחשבות באינטרסים של בעלי עניין.
עקרון המהותיות מבסס את הסכום 10% כסכום מהותי.
עקרון העלות ההיסטורית גורס כי כל פריט (למעט חריגים) יירשם בדוח לפי עלותו המקורית בתאריך ביצועו. עקרון זה בא כדי למנוע הטיית נתונים בספרי החשבונות, אך עם זאת יש לציין שהמידע הנובע ממנו לא תמיד רלוונטי.
עקרון מימוש ההכנסה בא כדי לתאם את ההכנסה עם מועד הפעילות אשר גרמה לה (ייצור). ישנן מספר שיטות לממש עיקרון זה, אשר משתנות לפי סוג החברה ואופי ההכנסות.
נוסף על כך, קיימים עוד מספר עקרונות חשובים לכתיבת הדוחות. ניתן להבין שמהותם העיקרית של עקרונות אלו היא להציג את הדוחות באופן מהימן ואובייקטיבי ככל האפשר.
אז חשבונאות שפה קשה?
נראה כי התשובה לכך חיובית. מדובר בעולם שלם הדורש את ההתעמקות המתאימה על מנת להבינו כראוי. כל חברה עובדת עם או מעסיקה בתוכה אנשים מקצועיים, שתפקידם לכתוב את הדוח בשפה הנכונה ולהציג מדידה אמינה של הנתונים המופיעים בו. יחד עם זאת אנו מקווים שהכתבה סייעה לכם במקצת להבין את עקרונות והנחות הליבה, אשר מהווים את עמודי התווך של שפה חשובה זו.