חברת המועצה הילה לאופר הגישה שאילתה הקוראת לעיריית חיפה להפעיל מצלמות ומערכת כריזה, כמו בערים השכונות, כפעולות מנע נגד ונדליזם בני הנוער
בישיבת המועצה הבאה שתתקיים בתחילת חודש אוגוסט בעיריית חיפה, תעלה על סדר היום שאילתה של חברת המועצה מסיעת הירוקים, הילה לאופר מקרית חיים, המתייחסת לחוסר הפיקוח בגנים הציבוריים בחיפה בכלל ובקרית חיים בפרט.
צילום: דורון גולן
"החופש הגדול החל ועימו תופעת הוונדליזם. נכון שהתופעה הזו נמשכת לאורך כל השנה אך מקבלת מימדים מבהילים בעיקר בחופשים", כתבה לאופר בשאילתא. "כמי שמתגוררת בסמיכות לגן ציבורי מרכזי בקרית חיים, אני רואה את עבודת צוות הניקיון בבקרים, לעיתים אף מנהל אגף התפעול אלי כהן מגיע לעקוב אחרי עבודת הצוות מקרוב, ובאמת עבודתם נעשית נאמנה. כל עבודת מחלקת הניקיון יורדת לטמיון, כשמגיע הלילה, בכל לילה מחדש".
לאופר התייחסה לעובדה שעובדי הניקיון נאלצים להתמודד מדי בוקר עם הלכלוך והזוהמה שמשאירים בני הנוער המבלים את לילותיהם בגנים הציבוריים. "כל שנה זה אותו סיפור, אבל השנה אני חווה את זה ממש, כאילו זה עבר כל גבול", אמרה לאופר היום. "כל בוקר, כשאני מגיעה עם הכלב אל הפארק ליד הבית שלי, אני מוצאת סיפור חדש. בקושי יש גנים ציבוריים בקרית חיים ובקושי שמים עלינו וגם את המעט הזה, מחסלים לנו. העירייה הניחה דשא סינתטי חדש ולמחרת, מישהו כבר חרך את השם שלו על הדשא. בוקר אחד אני מגיעה וכל הפארק לבן, בני נוער לקחו קלקר וריסקו אותו, כל הפארק היה לבן. בפעם אחרת המסו חלק שלם מהמגלשה, בדיוק בבסיס שלה, היכן שהילדים מתיישבים להתגלש, ילד שיישב שם יכול להיתפס עם היד, אני כבר לא מדברת על זה שבני הנוער יושבים עם אלכוהול ועושים בלגן. מנהל התפעול אלי כהן, שלח לי תמונה של מתקן שעשועים ששרפו את כולו באזור רחוב מח"ל בקריה".
לאופר החלה להרים את הכפפה ולבדוק מה עושים בקריות השכנות. היא ניהלה שיחה ארוכה עם מנהל המוקד העירוני בקרית מוצקין קובי פינטו ושאלה אותו איך הם מתמודדים עם בני הנוער בקיץ, היא ביררה מה קורה בקרית ביאליק והבינה שדי פשוט להתמודד עם התופעה. "הבנתי שהם עושים פעולות די פשוטות, שעובדות להם אבל פה זה לא קיים. כל לילה, בשעה 23:00 בדיוק, מגיעה הודעה ממערכת הכריזה העירונית המותקנת בגנים, הקוראת לבני הנוער להתפנות. 90 אחוזים מבני הנוער כבר יודעים שההודעה מגיעה וחלקם מתפנים אפילו לפני השעה 23:00. זה נכון שלפעמים עושים אצבע משולשת לכיוון המצלמה, אבל אז העיריות מוציאות ניידת למקום. בכל מקרה הם חוסכים בכוח אדם, כי במקום שהניידות ישוטטו כל הלילה, הם רואים הכל במצלמות, מתריעים במערכת הכריזה ולא רק בלילה, גם במהלך היום".
לפני שנים, כשרק החלו לרשת את הערים במצלמות עירוניות, עיריית חיפה הייתה בין הראשונות, אבל המצלמות בקרית חיים, כנראה לא מחוברות לשום מקום. "אם המצלמות כן מחוברות בקרית חיים והם רואים במוקד את כל מה שהם עושים ולא מונעים, זה יותר חמור, כי אז לא ברור למה המצלמות קיימות", אומרת לאופר. "בקרית ביאליק היו כמה נערים ששרפו מתקן מגלשה בגבעת הרקפות. המוקד הוציא את החומרים המצולמים ממצלמות האבטחה והגיע לנערים עצמם. ההורים שלהם שילמו על הנזק והם עצמם קיבלו עונש חינוכי. אם יש לכם יכולת, אז תתחילו להפעיל אותה. אני אומרת, שנכון שהחינוך מתחיל מהבית, אבל יש גם הרבה פעמים שילדים נסחפים ויש לחץ חברתי, צריך להתחיל לפעול ביד קשה, כי בשביל שינוי, זה מה שצריך לעשות. שיכניסו מערכת כריזה, זה יצמצם להם את היקף העבודה. השאילתה שלי עלתה מתוך צורך לנסות ולהציל את המעט שיש לנו בקרית חיים ובחיפה".