החופש הגדול הוא הזדמנות טובה לחפש פעילויות עם הילדים, גם בבית. לבשל הוא פעילות מומלצת, אבל לפני שאתם מתחילים לדמיין שהילד ניצח את מאסטר שף, אולי כדי שתקשיבו לכמה עצות בטיחות
בסוף השבוע שעבר חל היום הראשון הרשמי של הקיץ וממש מחר (יום ראשון) יסיימו הילדים את שנת הלימודים ויתחילו את החופש הגדול, אולם השמחה של הילדים היא, במידה מסוימת, הצרה של ההורים. מלבד התורים בלונה פארק, הכיס שמתרוקן בקניונים או הזיעה שמטפטפת בטיולים, נאלצים ההורים לשמוע שוב ושוב את צמד המילים המוכר: "משעמם לי".
לכן, בישול ואפיה עם ילדנו במטבח יכול להיחשב כבילוי אידיאלי, אך מנגד, קיימים לא מעט גורמים שעלולים להוות סיכון בשימוש לא נכון או ללא לווי מבוגר. בעזרת מודעות וערנות לסיכונים הקיימים, תמנעו בקלות את האסון הבא. כדי לסייע לכם, ריכזנו עבורכם כלים שיעזרו לכם להתמודד עם סכנות שאתם מוכרחים לשים לב אליהם בעת השהות במטבח עם דור הצעיר.
לפני שנכנסים למטבח עם הילדים, יש לוודא שהשיש נקי מגורמים מסוכנים כגון מי – חם, מייבש כלים עליו מונחים כלים חדים או חפצים קטנים שהילד עלול להכניס לפיו. יש לוודא כי במטבח יש כיסא מיוחד (מגדל למידה), המצויד במעקה בטיחות, שעליו יכול הילד לעמוד כשהוא מוגן ובטוח וללא סכנת נפילה.
יש להרחיק את הילדים מתנור אפייה דולק, מכיריים חשמליות או מאש גלויה. הקפידו להשגיח שהילדים לא מוציאים מאפים מהתנור או מהטוסטר אובן ללא כפפות מטבח המספקות הגנה מפני כוויה. אין לאפשר לילדים להפעיל בלנדר/מיקסר ללא השגחת מבוגר.
צילום: פרי פיק
יש לדאוג שהילדים לא מסתובבים יחפים או רטובים בקרבת מוצרי חשמל. הקפידו לכסות את שקעי החשמל במטבח ולוודא כי הילדים אינם מנסים להגיע אליהם. את הסכינים החדים יש לאחסן בארונות גבוהים על-מנת שהילדים לא יוכלו להגיע אליהם. רצוי להקפיד על אחסון סכינים, מזלגות וסכו"ם חד אחר בתוך מגירה ייעודית – על המגירה להיות מספיק גבוהה על מנת שהילדים לא יגיעו אליה, אך בטוחה מספיק כדי למנוע נפילות.
חשוב לשים לב שלא משאירים את האש דולקת ללא צורך. כדאי וחשוב לסגור את ברז הגז כאשר הכיריים אינם בשימוש – הברז לרוב נמצא בארון שמתחת לגז או בסמוך לו. במטבחים קטנים רצוי להיזהר מקרבת יתר בין ברז המים לבין הכיריים או מוצרי החשמל.
מיותר לציין כי השילוב בין מים וחשמל הינו הרה אסון, לכן יש להקפיד על כללי הבטיחות כבר בשלבים הראשונים של תכנון המטבח. אין לאחסן חומרי ניקוי בבקבוקים שקופים או בבקבוקים של משקאות קלים, העלולים לפתות את הילד לטעום מהם. יש לשים-לב שהבקבוקים סגורים טוב. הקפידו לאחסן את חומרי הניקוי במקומות גבוהים או הרחק מהישג ידם של ילדים. במידה ואין ברירה ואתם מוכרחים לאחסן את החומרים מתחת לכיור, יש לוודא שהוא נעול.
העבודה במטבח:
הקפידו לתת לילדים לבצע פעולות המותאמות לגילם, כמו ערבוב, הקצפה, מזיגה מכלי לכלי ועוד. שימו לב לכל פעולה שהילד מבצע וודאו שאינכם מסירים לרגע את העיניים מהילד ומפעולותיו. נסו לשלב בפעילות הסברים על תהליך הבישול או האפייה. בכך, תציידו את הילדים בסבלנות ותהפכו אותם לשותפים מלאים בעשייה. וודאו כי הילדים טועמים רק ממה שמותר, וכי אינם מכניסים לפיהם מזון שעלול להיות מסוכן עבורם.
בהצלחה ובתיאבון
כותב המאמר הוא שלומי כהן, מעצב ראשי בחברת "אביבי מטבחים".