ד"ר הרולד וינר אומר שפתרון בעיית זיהום האוויר כבר קיימת, הטכנולוגיה נמצאת, רק צריך שמישהו יעשה מעשה
בשנים האחרונות קיים ויכוח נוקב לגבי הסיבה לתופעת שינויי האקלים הקיצוניים המתרחשים בשנים האחרונים ברחבי העולם. יש הטוענים שזיהום האוויר, הנגרם כמובן מהתנהגות בלתי אחראית של בני האדם הוא הגורם לכך. מנגד יש הגורסים כי מדובר בתהליך טבע אבולוציוני, שיתרחש בכל מקרה ללא קשר לזיהום האוויר.
צילום: רוני פרל
אני טוען שהוויכוח הזה הוא חסר משמעות, שכן מה שמוסכם על כולם הוא שמדובר בתופעה אשר מזיקה מאד לסביבה ולאדם ואף משליכה על הבריאות של כולנו בכל הנוגע למחלות עתידיות ולכן המטרה העיקרית של כל האנושות צריכה להיות – להפוך את העולם לירוק יותר.
בשנת 2018 אין חסמים טכנולוגיים ובהחלט קיימים פתרונות מגוונים שיכולים לאפשר לנו, היזמים, המשקיעים, חברות סטארט אפ מובילות, להפוך את העולם לירוק יותר. אבל החסם העיקרי שעומד לנגדנו הוא המימון והראייה לטווח הארוך. חשוב שנעשה "סוויץ'" במוח ונחשוב על פתרונות של אחריות כלפי העולם וכלפי ילדינו ונכדינו בדורות הבאים, ולא נחשוב על פתרונות עבור הקדנציה שלנו.
ניקח לדוגמה את נושא הדלק – כיום קיימות מגוון טכנולוגיות המאפשרות מעבר משימוש בדלק לשימוש באנרגיות מתחדשות, בתחומי התחבורה, התעשייה והחימום. אבל אין מימון כיוון שמקורות המימון, הנשענים בעיקר על קרנות הון סיכון ומשקיעים פרטיים מחפשים החזר השקעה בטווח הקצר. אם בדורות הקודמים היו רגילים להחזר השקעה ממוצע של עשור, היום, שלוש או ארבע שנים נחשבות לזמן ארוך בעיני המשקיע ואין ספק, שבהמשך זה רק יחמיר, כשדור ה- Y ואלו שיבואו אחריו, יהיו אלו שיובילו את עולם ההשקעות. המנטליות כיום היא מידיות וזה נוגד לחלוטין את התפיסה שצריך לאמץ בכדי לאפשר השקעות בתחומים הירוקים.
שינוי הגישה הוא הכרחי, שכן בעולם האנרגיה חייבים להסתכל בטווח הארוך כי יש תהליכים שלוקחים זמן. חשוב להדגיש כי אני לא מדבר על פילנתרופיה. אין ספק שמשקיע אמור להרוויח כסף, ואכן מדובר בטכנולוגיות שבסופו של התהליך יחזירו את ההשקעה ויתרמו גם ברמה האישית וגם ברמה הגלובלית.
כאשר בוחנים למשל את הטכנולוגיות הסולריות (טכנולוגיות שמש) הקיימות כיום, ניתן לראות שלאורך השנים מחירי האנרגיה הסולרית ירדו פלאים, לרמה שלא שיערו, כשהחלו לייצר זאת. הסיבה לירידה התלולה במחירים היא המעבר לייצור בכמויות זולות ומוכנות להשקעה לטווח הארוך, בעיקר באירופה ובסין, שם פעלו לשיפור והוזלת הטכנולוגיות, מה שהוביל לירידת מחירי הסיליקון והאנרגיה הסולרית בעשרות אחוזים. הודות לכך, כיום הקמת תחנת כוח חשמלית בטכנולוגיות מתחדשות (פוטו וולטאיות /רוח /הידרואלקטרויות, בהתאם למה שמתאים לאזור הגאוגרפי), היא כדאית יותר כלכלית ללא קשר לנושא הזיהום, המהווה כמובן את הבונוס.
כנ"ל גם לגבי רכבים חשמליים – ברגע שהם יהפכו להיות מיוצרים בקנה מידה גדול, מה שטסלה רוצים לעשות היום, מחירי העלות והייצור יורדים בצורה משמעותית, מה שיאפשר שימוש בקנה מידה גדול. זהו גלגל שמזין את עצמו. וכך גם נכון הדבר בכל הקשור לאנרגיות ירוקות נוספות.
הפתרון טמון בממשלות ולא במשקיעים הפרטיים או בקרנות הון הסיכון. הדרישה לטיפול בבעיה צריכה להיות מופנית לממשלות מובילות בעולם, אשר צריכות להוות דוגמה ולאפשר עתיד ירוק וטוב יותר לדורות הבאים.
בנוסף לממשלות, ישנם שחקנים פיננסיים המשחקים תפקיד חשוב בהקשר הזה, שכן להם בעיקר יש את האורך רוח להשקיע לטווח הארוך: חברות ביטוח, פנסיה ובנקים. חברות מסוג זה למשל ממנות הרבה פרויקטים בתחום הנדל"ן שהם פרויקטים לטווח הארוך אבל עם תשואה מצוינת בסופו. חברות אלו ראוי שיתייחסו לטכנולוגיות ירוקות באופן דומה, שכן טכנולוגיות אלו הפכו להיות בעלות סיכון נמוך ואין כל סיבה בעולם שמוסדות פיננסיים לא ייקחו אחריות ויקדמו השקעות חברתיות בדיוק כפי שהן מממנות הקמת בתי חולים או כבישי אגרה.
ממשלת ישראל למשל משקיעה הרבה בטכנולוגיות בתחום הביטחון כי היא רוצה להבטיח את עתידה וביטחונה. היחס לאנרגיות ירוקות צריך להיות זהה, שכן הם אלו שיבטיחו את שלומם ובריאותם של הדורות הבאים. לא פחות מכך.
הבשלות הטכנולוגית כבר מזמן כאן ואם תהיה החלטה הן יהפכו לזולות יותר עם השנים. לכן, זהו הזמן הטוב ביותר להתחיל לפתור בעיות גלובליות, שכן קיימת דמוקרטיזציה של הידע וזה קריטי כדי לפתור בעיות לטובת הכלל, כמו שלא היה אף פעם כשכל הידע והכוח היה אצל מעטים. כיזמים, יש לנו גישה ליותר הון, ידע וכוח מאשר בעבר, ואנחנו יכולים לתקוף ולהשפיע על אתגרים גדולים, כגון עוני או רעב וכמובן סביבה. אבל ללא תמיכה ממשלתית ומוסדית לא נוכל להגיע רחוק. זה הזמן לקחת החלטה ויפה שעה אחת קודם.
הכותב הוא ד"ר הרולד וינר, שותף ומייסד קרן טרה, המתמקדת בהשקעות ירוקות